Economia problemelor sociale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Pe piata drogurilor "hard", echilibrul cunoaste alte sensuri deoarece insasi cererea prezinta alta elasticitate. Aceste produse, creeaza o dependenta puternica a consumatorilor de droguri de o anumita cantitate, ceea ce inseamna ca cererea (C) este inelastica si rigida, fara a putea fi modificata prin mecanismele pietei. In plus, oferta inregistreaza o elasticitate aproximativ unitara, ceea ce ins[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia problemelor sociale

Pe piata drogurilor "hard", echilibrul cunoaste alte sensuri deoarece insasi cererea prezinta alta elasticitate. Aceste produse, creeaza o dependenta puternica a consumatorilor de droguri de o anumita cantitate, ceea ce inseamna ca cererea (C) este inelastica si rigida, fara a putea fi modificata prin mecanismele pietei. In plus, oferta inregistreaza o elasticitate aproximativ unitara, ceea ce inseamna ca la cresterea pretului cu 1% cantitatea oferita creste tot cu 1%.

Legalizarea acestei piete conduce la aparitia unei noi oferte iar cantitatea de echilibru cunoaste o usoara crestere, in timp ce pretul scade (figura nr. 2). Fig. nr. 2: Echilibrul pe piata drogurilor "hard"
Prin legalizarea tranzactiilor pe aceasta piata se poate inregistra si o usoara crestere a cererii, mult mai mica decat a ofertei, ceea ce se va reflecta in reducerea mai mare a pretului de echilibru fata de cresterea cantitatii de echilibru (figura nr. 3).

Fig. nr. 3: Echilibrul pe piata drogurilor "hard" dupa legalizarea tranzactiilor De aceea, factorii politici inaspresc controlul pietei drogurilor "hard" si impun politici publice si sanctiuni mai severe. Prin aceste actiuni, se reuseste o perioada de timp sa se mentina oferta pentru ca noi distribuitori sunt franati in actiunile lor, si, daca se impun restrictii mai drastice si asupra consumatorilor, cererea se diminueaza putin, doar pe seama consumatorilor ocazionali. Prin urmare, pretul de echilibru si cantitatea de echilibru se diminueaza usor (figura nr. 4).

Fig. nr. 4: Echilibrul pietei drogurilor "hard" in conditiile unor sanctiuni mai severe asupra ofertantilor si consumatorilor
Prin urmare, un program de restrictionare a cererii, prin inasprirea sanctiunilor si actiunilor de control este in masura sa reduca intr-o anumita masura consumul total (si pretul) dar pe seama consumatorilor accidentali si nu limiteaza consumul subiectilor dependenti de produs.

In schimb, legalizarea pietei genereaza o oarecare crestere a consumului si o reducere a pretului, iar sumele banesti economisite prin limitarea actiunilor de control sunt realocate pentru programe educationale cu posibil impact asupra cererii curente si viitoare.
Poluarea reprezinta in societatea contemporana un alt factor de insecuritate. Indivizii devin subiecti ai migratiei catre zone mai putin poluate, isi construiesc case in zone de munte, se deplaseaza mai des in puncte atractive din punct de vedere natural.

Desi multi dintre noi considera poluarea un element obisnuit al vietii si o ignora total, la scara sociala, aceasta a devenit o preocupare a multor grupuri de indivizi. In practica, reducerea poluarii face obiectul politicilor de mediu prin care se incearca nu eliminarea ei, oricum imposibila, ci determinarea nivelului optim din punct de vedere social al poluarii, care este un nivel al suportabilitatii societatii si depinde de corelatia cost-beneficiu inregistrate la diminuarea ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.