Economia monetara si abordarea conceptuala a monedei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Analiza economica a condus la definirea notiunii de "bun public", care nu corespunde, in mod curent, cu un bun produs de puterea publica. O prima definitie a bunului public a fost propusa in anul 1954, de catre Paul Samuelson, dupa care, un bun este public daca prezinta caracteristica tehnica "de a fi la dispozitia tuturor si de-a fi furnizat de un singur furnizor fara a fi posibil de-a il exclude[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia monetara si abordarea conceptuala a monedei

Analiza economica a condus la definirea notiunii de "bun public", care nu corespunde, in mod curent, cu un bun produs de puterea publica. O prima definitie a bunului public a fost propusa in anul 1954, de catre Paul Samuelson, dupa care, un bun este public daca prezinta caracteristica tehnica "de a fi la dispozitia tuturor si de-a fi furnizat de un singur furnizor fara a fi posibil de-a il exclude pe un altul".O alta definitie data unui bun public aduce in discutie capacitatea acestuia de-a genera "externalitati pozitive pe care piata nu le poate internaliza", respectiv producerea de interdependente avantajoase intre agentii neluati in considerare pe piata.

Caracteristica monedei de-a fi cu atat mai atractiva cu cat este mai raspandita este valabila si pentru numeroase bunuri private. Analizata din punct de vedere al externalitatilor, moneda prezinta o " productivitate sociala" superioara sumei utilitatilor individuale; ea genereaza externalitati pozitive de informare si de tranzactionare ai caror beneficiari nu pot fi strict identificati. Astfel, moneda indeplineste criteriile de definire ale bunurilor publice .

O alta abordare este cea conform careia "o anumita cantitate de moneda nu ofera servicii si nu permite realizarea de cumparari decat pentru anumite persoane, care detin moneda respectiva", prin excluderea altora care se afla in pozitie de rivalitate cu primele. Din aceasta perspectiva moneda apare ca un fenomen privat, al unor actori identificabili, iar intermediarul general al schimburilor nu poate fi considerat un bun public sau de consum colectiv .

Disocierea functiilor monedei in cea de intermediar al schimburilor si cea de unitate de cont a condus , la admiterea caracterului de bun privat, -pentru prima functie si cea de bun public, pentru a doua functie. Adoptarea unei unitati de cont furnizeaza informatii indivizilor punand la dispozitia acestora o referinta de calcul. Unitatea de cont apare, astfel, ca un substitut al informatiei si pentru ca informatia este un bun colectiv rezulta aceeasi caracteristica si pentru functia de unitate de cont a monedei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.