Economia monetara - substitut al economiei de piata

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dimensiunile economiei de piata sunt impresionante, in cadrul acesteia regasind ca element (subsisteme) principalii agenti economici: firmele si gospodariile, sectorul public (guvernamental), sistemul bancar si altele, precum si o multitudine de piete: piata bunurilor si serviciilor, pietele financiare (piata monetara, piata de capital, s.a.), fiecare subsistem indeplinind anumite functii complexe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia monetara - substitut al economiei de piata

Dimensiunile economiei de piata sunt impresionante, in cadrul acesteia regasind ca element (subsisteme) principalii agenti economici: firmele si gospodariile, sectorul public (guvernamental), sistemul bancar si altele, precum si o multitudine de piete: piata bunurilor si serviciilor, pietele financiare (piata monetara, piata de capital, s.a.), fiecare subsistem indeplinind anumite functii complexe, intre aceste subsisteme existand relatii de interdependenta prin intermediul carora ele se influenteaza si isi coordoneaza functiile pe care le indeplinesc.

Aceste interdependente sunt considerate interne, relatiile fiind stabilite intre elementele sistemului, dar, exista si legaturi cu celelalte economii si piete externe ce pot influenta comportamentul sistemului in cauza.
O caracteristica importanta a sistemului economiei de piata este reprezentata de existenta unor interdependente materiale (reale), valorice si informationale, de multe ori subsistemele din cadrul acesteia fiind interconectate prin fluxuri avand natura dubla sau chiar tripla. Acest fapt este edificator in ce priveste marimea si complexitatea economiei de piata.

Economia de piata este un sistem deschis
Dupa cum am subliniat si mai sus, sistemul economiei de piata stabileste cu alte sisteme - de exemplu: alte economii de piata, mediul inconjurator, sistemul populatiei, sistemul politic-social, s.a. - o serie de legaturi: fluxuri de capital, fluxuri de forta de munca, fluxuri de materii prime extrase si prelucrate, fluxuri de bunuri si servicii importate si exportate, etc., toate aceste lucruri facand ca sistemul economiei de piata sa aiba un caracter de sistem deschis.

Celelalte economii nationale cu care o economie de piata are conexiuni, alcatuieste sectorul extern, considerat ca fiind al patrulea subsitem (sector) important al sistemului economiei de piata alaturi de celelalte trei: firmele, gospodariile si sectorul guvernamental. El induce in cadrul economiei anumite procese specifice, legate de influenta exercitata de celelalte economii asupra economiei nationale.
In acest caz, limitele economiei de piata pot fi mult extinse in raport cu varietatea si intensitatea legaturilor economice si financiare externe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.