Economia monetara

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.95

nivel: Facultate

In timp ce, o lunga perioada de timp, teoria monetara a fost guvernata de ideea potrivit careia moneda nu are importanta, Fed-ul a eliminat o astfel de opinie - prin deciziile sale frecvente de modificare a ratei de dobanda, ceea ce a reconfirmat faptul ca moneda conteaza, cel putin, pe termen scurt. In acest context, cel mai important aspect al teoriei economice este de a explica de ce si cum act[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia monetara

In timp ce, o lunga perioada de timp, teoria monetara a fost guvernata de ideea potrivit careia moneda nu are importanta, Fed-ul a eliminat o astfel de opinie - prin deciziile sale frecvente de modificare a ratei de dobanda, ceea ce a reconfirmat faptul ca moneda conteaza, cel putin, pe termen scurt. In acest context, cel mai important aspect al teoriei economice este de a explica de ce si cum actioneaza, pentru a propune cele mai bune repere decidentilor politici, atunci cand acestia incearca sa utilizeze politica monetara pentru a obtine o expansiune economica pana la acel punct in care rata inflatiei nu sporeste.

Noua paradigma a economiei monetare consta in faptul ca demonstreaza inconsistenta teoriei monetare potrivit careia tranzactiile genereaza cererea de moneda. Rolul monedei se afla in ajustarea dintre cererea de moneda si fondurile disponibile. Acest aspect presupune cunoasterea importantei imperfectiunilor informatiei si a comportamentului bancilor.
Pentru teoreticieni, teoriile monetare au constituit, mult timp, o deosebita provocare, respectiv gasirea ipotezelor care sa permita, sau nu, validarea teoriilor.

Provocarea a fost dificila, intrucat desi construirea modelelor in care moneda joaca un rol central, era usoara, totusi, numarul celor care au condus la efecte cantitative care sa redea realitatea a fost deosebit de redus. Abordarile macroeconomice s-au bazat, in general, pe efectul de echilibru real, respectiv pe faptul ca atunci cand preturile scad, valoarea monedei sporeste, permitand o mai mare satisfactie indivizilor. In realitate importanta efectului real, este deosebit de redusa, in special in cazul unei relansari economice.

De asemenea, doctrina monetara potrivit careia preturile evolueaza proportional cu cresterea ofertei de moneda, indiferent de regimul monetar, demonstreaza ca nu exista efecte asupra tranzactiilor reale.
O opinie curenta sustine ca teoriile monetare sunt fondate de principiile microeconomiei. Alti economisti subliniaza ca modelele si teoriile monetare nu sunt adaptate, si ca trebuie fondate pe principiile maximizarii, introducand moneda in functiile de productie Cercetarile dupa anii 1990 au incercat sa reafirme ca moneda nu are importanta. In acest scop, Stiglitz a demonstrat ca politica financiara publica nu are efecte din punct de vedere monetar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.