Economia integrarii europene

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru realizarea acestor obiective a fost creata Inalta Autoritate care a actionat ca un organ supranational.
Piata Comuna a Carbunelui si Otelului a permis sa se experimenteze formula unei integrari sectoriale ce putea fi extinsa progresiv si la alte domenii. Piata Comuna a Carbunelui si Otelului s-a deschis in februarie 1953 si Piata Comuna a Produselor Siderurgice s-a deschis in mai 19[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia integrarii europene

Pentru realizarea acestor obiective a fost creata Inalta Autoritate care a actionat ca un organ supranational.
Piata Comuna a Carbunelui si Otelului a permis sa se experimenteze formula unei integrari sectoriale ce putea fi extinsa progresiv si la alte domenii. Piata Comuna a Carbunelui si Otelului s-a deschis in februarie 1953 si Piata Comuna a Produselor Siderurgice s-a deschis in mai 1953.

2. Comunitatea Economica Europeana (C.E.E.). Trataul de infiintare a fost semnat la Roma pe 25 martie 1957 de catre aceleasi 6 tari membre ale C.E.C.O. Obiectivul principal a fost stabilirea unei piete comune si aprobarea progresiva a politicilor economice ale statelor membre prin care sa promoveze in cadrul ei o dezvoltare armonioasa a activitatilor economice, o expansiune continua si echilibrata, o crestere a stabilitatii, o sporire a standardului de viata si relatiilor economice stranse intre tarile membre. Pentru realizarea acestor obiective, C.E.E. trebuia sa intreprinda actiuni:

a. ralizarea zonelor de comert liber si a uniunilor vamale;
Tratatele de la Paris si Roma au prevazut comunitati distincte, fiecare cu persoane juridice proprii. Fiecare comunitate dispunea de instrumente proprii: un executiv comunitar format din inalta autoritate la CECO si Comisia la EURATOM si CEE, un Consiliu de Ministrii, o Adunare Parlamentara si o Curte de Justitie si unele organe consultative.De aceea, in 1957, in acelasi timp, cu tratatele de la Roma (CEE si EURATOM) a fost semnata si Conventia Relativa la unele institutii comune comunitatilor europene, care a stabilit ca vor deveni comune pentru cele 3 comunitati:

Adunarea Parlamentara si Curtea de Justitie, iar pentru CEE si EURATOM, organul consultativ numit Comitetul Economic si Social.
Tratatul de fuziune de la Bruxelles (1965) a realizat si fuziunea executivelor, instituind un Consilui unic, o Comisie unica a comunitatilor si a altor structuri si reguli legate de acestea. In plus, a refacut o singura administratie si, in fine, comunitatile au fost prevazute cu un buget de functionare unic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.