Economia europei centrale

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.78

nivel: Gimnaziu

Germania este tara cu cea mai dezvoltata economie din aceasta zona si datorita ritmului si amplorii dezvoltarii economice este supranumita "locomotive economiei mondiale".

Dispunand de importante zacaminte de carbune (bazinele Ruhr si Saarbrucken),
sare, aur, argint, gaze naturale si petrol (exploatate mai ales pe platformele marine din M. Nordului ), industria germana are p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia europei centrale

Germania este tara cu cea mai dezvoltata economie din aceasta zona si datorita ritmului si amplorii dezvoltarii economice este supranumita "locomotive economiei mondiale".

Dispunand de importante zacaminte de carbune (bazinele Ruhr si Saarbrucken),
sare, aur, argint, gaze naturale si petrol (exploatate mai ales pe platformele marine din M. Nordului ), industria germana are premizele unei dezvoltari multilaterale.

Sunt dezvoltate in special ind. chimica, a constructiei de masini si mai ales nave maritime si autoturisme, ind siderurgica.

Cele mai mari centre industriale ale Germaniei sunt : Munchen, Hamburg(port), Berlin, Essen, Dortmund, Koln, Leipzig s.a.

In Austria, industria este diversificata si de mare randament.

Sunt dezvoltate mai ales ramurile care consuma putine materii prime : ind. chimica, mai ales farmaceutica, ind. constructoare de masini (electronica), hidroenergia si in ultima vreme atomoenergia. Centre industriale importante sunt: Graz, Linz, Salzburg.

Polonia are importante rezerve de carbuni (Silezia), sare, sulf.

Sunt dezvoltate ind. prelucratoare - carbuni si minereuri - ,ind. constructoare de masini cu santiere navale la Gdansk si Gdynia, prelucrarea petrolului ( importat din Federatia Rusa), ind. energiei electrice si atomoenergia. Importante centre industriale sunt la Katowice, Varsovia, Lodz, Wroclaw, Poznan.

In Cehia si Slovacia industria este diversificata dar mai putin dezvoltata. Se disting ind. usoara ( cristaluri si portelanuri de Boemia, incaltaminte), ind. alimentara (bere).

Cehia exporta in Slovacia energie electrica.

Ungaria are dezvoltate mai ales ind. constructoare de masini (la Cseple, Gyor, Szeged) si ind. siderurgica la Miskolc.

In Romania industria cuprinde exploatarea carbunilor si a gazelor naturale (in Depresinea Transilvaniei), prelucrarea petrolului (import si productie proprie).

De asemenea se remarca cateva centrale electrice mari - Portile de Fier, atomocentrala de la Cernavoda, termocentralele de la Braila, Brazi, Turceni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.