Economia dezvoltarii

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cu toate eforturile depuse de fiecare stat in parte si de comunitatea internationala in ansamblu, prin intermediul institutiilor ONU, in anul 1985 una din trei persoane din lumea mai putin dezvoltata - circa 1116 milioane oameni - erau saraci conform clasificarii Bancii Mondiale, dispunand de mai putin de echivalentul a 370 dolari pe an pentru a-si satisface nevoile. In 1990 numarul acestora spore[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia dezvoltarii

Cu toate eforturile depuse de fiecare stat in parte si de comunitatea internationala in ansamblu, prin intermediul institutiilor ONU, in anul 1985 una din trei persoane din lumea mai putin dezvoltata - circa 1116 milioane oameni - erau saraci conform clasificarii Bancii Mondiale, dispunand de mai putin de echivalentul a 370 dolari pe an pentru a-si satisface nevoile. In 1990 numarul acestora sporeste la 1300 milioane, din care 633 milioane erau afectati de "saracia extrema", cu un venit mediu anual mai mic de 275 dolari.

Mai mult de un miliard de oameni, adica aproape o cincime din populatia lumii, traieste cu mai putin de un dolar pe zi - standard pe care Europa de Vest si Statele Unite ale Americii il atinsesera cu doua secole in urma. Acestia sunt "saracii absoluti", cum ii denumea Robert Mc Namara, fost presedinte al Bancii Mondiale, adica fiinte umane care sufera de o conditie de viata atat de degradata de boala, analfabetism, malnutritie si mizerie, incat, neasigurandu-li-se satisfacerea necesitatilor umane de baza, viata lor este la marginea existentei fizice .

Potrivit estimarilor aceleeasi Banci Mondiale, la inceputul anilor '90, 11 milioane de copii sub 5 ani mureau in fiecare an in tarile slab dezvoltate din cauza unor boli ce pot fi prevenite. La mijlocul anilor '90, acest numar crescuse la 13 milioane, ceea ce inseamna mai mult de 14000 de morti pe ora .Constientizarea acestor probleme a generat dupa al doilea razboi mondial o bogata literatura economica axata pe explicarea posibilitatilor, a cailor si mecanismelor depasirii subdezvoltarii.

Studiile din acest domeniu au cunoscut o crestere exponentiala, astfel incat, deja in 1963, intr-o prefata la o lucrare de referinta a lui Arthur Lewis, laureat al premiului Nobel pentru economie, "Teoria cresterii economice", tradusa in limba franceza, economistul Gaston Leduc le aprecia a fi de ordinul a zecilor de mii. El confirma astfel "imposibilitatea absoluta pentru un singur cititor de a absorbi o literatura care a inceput dintr-o data sa se reverse in valuri asupra noastra" . De atunci numarul lucrarilor (carti, studii, articole, comunicari) a continuat sa creasca, cercetarile efectuate constituindu-se intr-o disciplina economica de sine statatoare - Economia dezvoltarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.