Economia deschisa

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.94

nivel: Facultate

Pana acum, in analizele noastre am introdus ipoteza de simplificare conform careia economia nu are comert international, fiind deci o economie inchisa. In realitate insa, o mare parte din bunurile consumate intr-o tara provin din exterior (se importa) si o parte tot mai mare din output se exporta.In ultimele decenii, volumul comertului international a crescut continuu, crescand si dependenta recip[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia deschisa

Pana acum, in analizele noastre am introdus ipoteza de simplificare conform careia economia nu are comert international, fiind deci o economie inchisa. In realitate insa, o mare parte din bunurile consumate intr-o tara provin din exterior (se importa) si o parte tot mai mare din output se exporta.In ultimele decenii, volumul comertului international a crescut continuu, crescand si dependenta reciproca dintre economiile nationale. Comertul exterior a devenit azi vital, mai ales pentru economiile mici.

10.1. Fluxul international al capitalului si al marfurilor
Sa reluam analiza structurii cheltuielilor globale. Intr-o economie inchisa, totul se valorifica in interior si cheltuielile se compun din consum, investitie si cumparari guvernamentale (Y = C + I + G). Intr-o economie deschisa, o parte din output se valorifica in exterior (EX), restul in interior (C + I + G). Ca urmare, outputul Y se imparte in 4 parti (destinatii):

Aceasta noua forma a identitatii SNA arata ca fluxul international de capital (S - I) si fluxul international de bunuri si servicii (NX) sunt strans corelate. Expresia (S - I) este investitia externa neta, adica partea din economisirea interna globala care depaseste investitia nationala. Ea este egala cu imprumuturile oferite de rezidenti exteriorului, mai putin imprumuturile oferite de straini rezidentilor. Expresia NX este soldul balantei comerciale externe sau exportul net.
Conform identitatii SNA, investitia externa neta este intotdeauna egala cu soldul balantei comerciale.

Daca (S - I) si NX sunt pozitive, vorbim despre balanta comerciala excedentara. In acest caz, tara este creditoare pe piata monetara mondiala si exporta mai mult decat importa. In concluzie, identitatea SNA arata ca fluxul international de capital si fluxul international de bunuri reprezinta cele doua fete ale aceleiasi monede. Daca economisirea interna depaseste investitia interna, atunci acea parte a ei care nu se investeste in interior se foloseste pentru creditarea exteriorului.

Strainii au nevoie de aceste credite pentru ca importa mai mult decat exporta (balanta comerciala excedentara: NX > 0). Dimpotriva, daca investitiile interne depasesc economisirea interna, atunci suplimentul de investitie se finanteaza din credite externe, care fac posibil sa importam mai mult decat exportam (balanta comerciala deficitara: NX < 0).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.