Economia de schimb

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Daca la un moment dat oferta de marfuri era mai mica decat cererea solvabila, preturile cresteau avand drept rezultat sporirea profiturilor, care la randul sau incurajau producatorii in largirea productiei, in vederea adaptarii ei la cerere si in acelasi timp, o serie de consumatori ale caror venituri erau insuficiente, neputand face fata urcarii preturilor, erau indepartati de pe piata si echilib[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia de schimb

Daca la un moment dat oferta de marfuri era mai mica decat cererea solvabila, preturile cresteau avand drept rezultat sporirea profiturilor, care la randul sau incurajau producatorii in largirea productiei, in vederea adaptarii ei la cerere si in acelasi timp, o serie de consumatori ale caror venituri erau insuficiente, neputand face fata urcarii preturilor, erau indepartati de pe piata si echilibrul dintre productie si consum se restabilea.

Invers, atunci cand oferta unui anumit produs era mai mare decat cererea solvabila, pretul produsului respectiv scadea, fapt care determina pe producatori sa restranga productia intrucat profiturile se micsorau si, in acelasi timp, o parte din consumatori care pana atunci erau in afara pietei, puteau sa participe la cerere, avand drept rezultat sporirea acesteia, fapt prin care cererea era adusa la nivelul ofertei si echilibrul se restabilea. Fiecare unitate economica se supunea preturilor care rezultau din jocul ofertei si cererii.

Acest mecanism presupunea o mobilitate a factorilor de productie si o concurenta perfecta. Prima inseamna posibilitatea pentru antreprenor de a modifica in orice moment orientarea si volumul productiei, de a spori productia cand preturile cresteau si de a o reduce pentru a se indrepta spre alte domenii cand preturile se micsorau. In realitate, acest lucru nu era posibil nici chiar in acele conditii ale micii productii de marfuri, existand dintotdeauna o anumita rigiditate ce tine atat de factorul capital, cat si de factorul forta de munca.

In ceea ce priveste cel de-al doilea aspect, teza principala a concurentei perfecte era urmatoarea: unitatile economice erau mult mai mici fata de marimea pietei, nici una nu era in masura sa aiba prin propria-i actiune o anumita influenta asupra alteia. Insa, nici aceasta concurenta perfecta nu a existat niciodata, realitatea a fost in mod constant departe de aceasta idealizare liberala.

Procesul de dezvoltare a fortelor de productie, ca urmare a progresului tehnic din numeroase domenii de activitate, a marit dimensiunea unitatilor economice in raport cu piata si prin aceasta cele puternice au castigat o pozitie care le permit sa influenteze pietele si sa manuiasca preturile. La aceste fapte, treptat, pe masura evolutiilor acestor economii, s-au adaugat noi distorsiuni create pe piata dintre care amintim: existenta marilor grupari monopoliste, interventia statului in viata economica, fenomenele de integrare economica.

Dupa unele aprecieri, concentrarea productiei si a capitalului in cateva corporatii gigant, nationale si transnationale, limiteaza asa numita „suveranitate” a consumatorului, deoarece producatorii nu mai asculta „absolut” si „pasiv” de consumatori si de actiunile acestora. Acestea urmarind sa vanda cat mai mult, modeleaza opiniile, gusturile si chiar deciziile consumatorilor, dirijeaza prin variate metode si in mare masura cererea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.