Economia de piata ca forma evoluata a economiei de schimb

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Economia de piata ca forma evoluata a economiei de schimb
Putem spune că piata este un mecanism prin intermediul căruia se realizează legatura între cumpărător și vânzător, în vederea stabilirii calității sau prețului unui produs sau serviciu.Pretul este un barometru extrem de important și sensibil al economiei.El coordonează deciziile dintre producător și consumator, astfel [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia de piata ca forma evoluata a economiei de schimb

Referat despre Economia de piata ca forma evoluata a economiei de schimb
Putem spune că piata este un mecanism prin intermediul căruia se realizează legatura între cumpărător și vânzător, în vederea stabilirii calității sau prețului unui produs sau serviciu.Pretul este un barometru extrem de important și sensibil al economiei.El coordonează deciziile dintre producător și consumator, astfel încat un preț mic încurajează consumul și descurajează producția.

Faptul că vreme de 50 de ani lupta s-a dus între două sisteme diametral opuse – comunism și capitalism – a dus la neglijarea diferențelor existente între țările cu economie dezvoltată.Procesul de transformare prin care trec economiile naționale și economia în ansamblul ei, arată că nu doar economiile foste socialiste se află în prezent în plin proces de tranziție.

Practic, de la mercantiliști încoace dreptul de vama a început să fie folosit pentru a îndepărta concurența străină și a dezvolta industria națională. Acest drept își pierde în acest fel caracterul său fiscal devenind de acum protector. Se respinge, prin taxele protectoare, importul produselor fabricate. Dimpotrivă, se favorizează importul produselor alimentare, al materiilor prime și a tot ce servea fabricilor, stimulându-se în acest fel exportul produselor țării respective, în plus se acordă de către stat prime și avantaje substanțiale în acest sens.

Putem spune că presupusă suprematie a liberului schimb a apărat într-un fel sau altul,explicit sau implicit, interesele naționale, care n-au ținut mult până la urmă, datorându-se în primul rând Statelor Unite, care rămaseseră în afara mișcării liberului schimb , de altfel Statele Unite au fost întotdeauna protecționiste pentru că una din cauzele principale ale revoluției lor contra patriei-mama a fost că aceasta nu le îngăduia “să fabrice nici măcar o potcoavă”.
După aproximativ două sute de ani Anglia ,însă, a găsit de cuviință să adopte liberul schimb deoarece nu mai avea nici un folos de la protecționism.

Apoi anii premergători primului război mondial și anii cu câteva scurte intervaluri-până după cel de-al doilea război mondial, reprezintă perioade în care protecționismul sau” liberul schimb “ este transformat de unele țării ca fiind un instrument de promovare a propriei industrii.

Liberul schimb între toate țările lumii într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat va reprezenta “ o treaptă superioară a evoluției care a înlocuit rând pe rând , piața familială prin piața urbană și pe urmă , piața regională prin piața națională, care încet-încet, prin diferite și pozitive expansiuni, devine cu adevărat piață comunitară, piață mondială”.

Simplificând foarte mult, lucrurile vor sta astfel: producând ieftin și de calitate bună se relevă criteriul important,chiar esențial pentru a deschide larg piețele statelor lumii.

Un argument,esențial protecționismului îl reprezintă susținerea producției naționale încercând să acoperirea piaței internă a unui produs numai din producție națională, deoarece există o paletă largă de producători interni care concurează între ei în domeniul prețului unitar și al calitații, apărând posibilitatea de a intra pe piața a respectivului produs străin, accentuându-se în felul acesta concurența și scăzând prețurile.

Printr-un protecționism prost conceput există un mare risc, ca industriile românești “să doarmă” în siguranța creată de suprimarea concurenței din afară . S-ar așterne practic “o perdea de lene”, cu o proastă calitate a activităților, ale cărei efecte (prețuri ridicate) vor fi plătite dramatic din buzunarul consumatorului.

Sistemul protecționist a fost în trecut dar și în perioada modernă, una din cele mai temute cauze ale războaielor internaționale de un fel sau altul. Este vorba însa nu atât de protejarea într-o țară a propriei producții, ci cu precădere de forțarea debușeelor în afară.
Despre teoria perioadei de tranziție la economia de piața se poate menționa că se obișnuia a se spune “tranziția la economia de piața “, folosind mai rar noțiune de “perioadă de tranziție” , care , de altfel, pare a fi mai adecvată în cazul dat.

Până nu de mult se consideră că perioada de tranziție începe cu înfăptuirea revoluției politice și se termină cu crearea în economie a unui sector privat dominant.

Astfel putem cosidera că perioada de tranziție are trei puncte de reper:
- primul, începutul tranziției, asociat de obicei cu transformările politice, cu venirea liberalilor la putere.

- urmează apoi liberalizarea economiei, care include nu numai liberalizarea prețurilor, ci și a comerțului exterior, urmată de privatizarea și crearea sectorului privat dominant în economie.

- în cea de-a treia etapă, accentul este pus pe soluționarea unor probleme cum ar fi restructurarea întreprinderilor și crearea instituțiilor necesare unei funcționări normale a pieței- sistemul juridic, fiscal, creditar . În această etapă are loc crearea unui nou sistem de protecție socială, recunoscut de majoritatea populației și care constituie temelia stabilității politice. Abia atunci se va încheia perioada de tranziție.

Majoritatea țărilor în tranziție, se află în perioada de trecere de la etapa a doua la cea de-a treia , etapă care în pofida așteptărilor, va fi cea mai îndelungată și mai anevoioasă, din cauza imposibilității creării rapide a unui sistem de protecție socială eficient și viabil, schimbare care urmează să asigure o stabilitate în societate, absolut necesară ca economia de piața să-și demonstreze superioritatea sa față de socialism.

Ca metode de politică economică întâlnite în perioada de tranziție sunt două modalități diferite de a efectua tranziția, intitulate oarecum convențional :
- de soc
- graduală

“Terapia de șoc” – presupune realizarea rapidă a principalelor obiective ale tranziției, liberalizarea bruscă a prețurilor și a schimburilor comerciale, privatizarea și demonopolizarea economiei.

“Terapia gradualistă” – a fost aplicată în Ungaria, care a pornit pe calea reformelor radicale cu mult înaintea celorlalte țări socialiste. Totuși țara de referință este China, iar gradualismul chinez constă în îmbinarea controlului macroeconomic asupra economiei și menținerea unui puternic sector de stat cu procesul de liberalizare în sectoarele marginale: comerț, agricultură, servicii.

Astfel economia de piață nu se confundă nici cu socialismul care diabolizează legile piețelor, nici cu capitalismul tradițional, care le denaturează, considerându-le o simplă comoditate. Ea poate fi definită în felul următor: o organizare socială care conferă un rol esențial legilor piețelor, pentru a se adapta la ele atunci când ele par a fi bune și a le corija când par a fi proaste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.