Economia de piata - geneza si caracteristicile economiei de piata

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.50

nivel: Facultate

producatorii erau separati, pentru ca, totusi si dupa aparitia diviziunii sociale a muncii, productia nu putea sa ia nastere daca producatorii nu erau separati. La baza acestei separatii se afla o anumita forma de proprietate asupra mijloacelor de productie. economia de schimb a capatat diferite forme de dezvoltare in decursul timpului si trasaturile sale s-au completat, adica: activitatea economi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia de piata - geneza si caracteristicile economiei de piata

producatorii erau separati, pentru ca, totusi si dupa aparitia diviziunii sociale a muncii, productia nu putea sa ia nastere daca producatorii nu erau separati. La baza acestei separatii se afla o anumita forma de proprietate asupra mijloacelor de productie. economia de schimb a capatat diferite forme de dezvoltare in decursul timpului si trasaturile sale s-au completat, adica: activitatea economica a gravitat tot mai mult in jurul pietei.

Piata devine institutia centrala in jurul careia graviteaza intreaga viata economica; ea mediaza intre producatori si consumatori. Tot piata ofera informatii necesare pentru a decide ce, cum, cat, pentru cine sa se produca. monetarizarea (productie pentru vanzare): toate tranzactiile de vanzare-cumparare se fac acum prin bani. Economistul american Samuelson spune ca "banii reprezinta alaturi de capital si specializare cel de-al treilea aspect major al vietii economice moderne. Fluxul de bani reprezinta sangele care iriga sistemul economic".

tranzactiile intre agentii economici sunt bilaterale, fiecare parte ce contribuie la schimb participa efectiv, pe baza cererii si a ofertei, la realizarea cu maxim de eficienta a utilitatii. bunurile imbraca forme de marfa in economia de schimb, marfa este un bun economic ce satisface o necesitate omeneasca, este rezultatul muncii omenesti si se transmite de la producator la consumator prin intermediul schimbului. Neaparat trebuie sa fie indeplinite cele trei conditii pentru ca bunurile sa devina marfa. Marfa are doi factori: utilitate ( valoare de intrebuintare) si valoare (valoarea de schimb). Expresia in bani a valorii se numeste pret.

Economia de schimb devine economie de piata numai atunci cand ea se bazeaza in principal pe proprietatea particulara a mijloacelor de productie. Aceasta proprietate privata, ca ax central al economiei s-a impus dupa jumatatea sec. al XVI-lea si de atunci incepe economia capitalista (concurentiala). Economia de piata este aceea economie de schimb care se bazeaza pe proprietatea privata ca ax central al economiei. Orice economie de piata este economie de schimb dar nu si invers.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.