Economia de piata

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Polonia s-a numarat printre primele tari din Europa de Est care au lansat un program radical de reforma economica in 1990. Multe dintre reformele economice intreprinse in Polonia si Ungaria, in Republica Ceha si mai recent, in fosta Uniune Sovietica, arata tendinta de departare, de planificare centrala, spre conditiile de piata libera. Mai exact, a avut loc restructurarea industriei, firmele detin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia de piata

Polonia s-a numarat printre primele tari din Europa de Est care au lansat un program radical de reforma economica in 1990. Multe dintre reformele economice intreprinse in Polonia si Ungaria, in Republica Ceha si mai recent, in fosta Uniune Sovietica, arata tendinta de departare, de planificare centrala, spre conditiile de piata libera. Mai exact, a avut loc restructurarea industriei, firmele detinute in trecut de stat fiind privatizate.

In plus, concurenta, intreprinderea privata si antreprenoriatul sunt incurajate mai mult ca niciodata.
Bunurile si serviciile produse si oferite intr-o economie de piata sunt hotarate de ceea ce este cel mai profitabil de produs sau de oferit. Aceasta contrasteaza cu economia socialista sau planificata central, in care Guvernul decide ce trebuie sa produca economia pentru a satisface nevoile tarii; apoi el aloca resursele necesare pentru productia produsului economic respectiv.

Odata cu aparitia diviziunii muncii s-a produs trecerea de la economie naturala, specifica societatii primitive, la economia de schimb. Economia naturala era acel sistem economic in care productia era destinata exclusiv consumului producatorului, in vreme ce in economia de schimb productia este destinata schimbului sau vanzarii. Unii specialisti considera ca economia de schimb a devenit predominanta abia in ultimele doua - trei secole.

Pana la aparitia economiei de schimb societatea a experimentat prin urmatoarele tipuri de economie:In general, piata este locul de intalnire, mai mult sau mai putin abstract, dintre oferta vanzatorilor si cererea cumparatorilor, prima fiind forma de manifestare a productiei in conditiile economiei de schimb, a doua exprimand nevoile umane solvabile, insotite de capacitatea oamenilor de a cumpara marfurile oferite.

Functiile generale ale oricarei piete sunt multiple, dintre care cele mai importante sunt: verifica concordanta sau neconcordanta dintre volumul, structura si calitatea bunurilor oferite cu masa, componentele si calitatea celor cerute; ofera informatii obiective, ieftine si rapide tuturor agentilor economici. Principalele criterii de clasificare a pietelor si formelor de piata sunt:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.