Economia de piata

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

In Romania : Unitatile economice, carora, in principiu, li se dadea in administrare o parte a patrimoniului global, erau sufocate de presiunea exercitata de administratorul general (statul). Sub influenta reglementarilor administrativ-birocratice adoptate de acesta, a planificarii hipercentralizate, unitatile economice au fost lipsite practic de initiativa in gestionarea eficienta a activitatilor [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia de piata

In Romania : Unitatile economice, carora, in principiu, li se dadea in administrare o parte a patrimoniului global, erau sufocate de presiunea exercitata de administratorul general (statul). Sub influenta reglementarilor administrativ-birocratice adoptate de acesta, a planificarii hipercentralizate, unitatile economice au fost lipsite practic de initiativa in gestionarea eficienta a activitatilor lor. Pe aceasta baza, s-a impus conducerea unitara centralizata, cu ajutorul planului national unic, a intregii activitati economice si sociale.

Inlocuirea vechiului sistem economic si crearea economiei de piata constituie o conditie esentiala a progresului economic si social al Romaniei. Functionarea eficienta a economiei de piata implica prezenta unor premise/cerinte ce trebuie indeplinite in domeniul vietii economice: proprietatea privata, concurenta efectiva si liberul schimb al bunurilor, falimentul si lichidarea firmelor.5. Planificarea centralizata a dezvoltarii intregii economii nationale - realizata pe orizonturi de cinci ani si anual - a constituit mijlocul principal de reglare a activitatii agentilor economici din toate ramurile productive.

Prin intermediul planului national unic se puneau bazele strategiei generale ale dezvoltarii economico-sociale la nivel macroeconomic. Argumentarea necesitatii obiective a tranzitiei la economia de piata implica, in mod logic, analiza avantajelor si dezavantajelor mediului economic concurential, a elementelor principial pozitive dar si a celor negative ce caracterizeaza economia cu piata concurentiala.
Sfarsitul anului 1989 propulseaza tara noastra spre o perioada de tranzitie la economia de piata cu dorinta acuta a oamenilor de a trece de la economia de comanda si control a intregii activitati economico-sociale la o societate a libertatii de actiune, bazata pe autonomia controlata de democratia colectivitatii.

Se poate afirma ca este vorba despre un proces natural normal de tranzitie,"Marea cotitura"6. avand la baza atat argumente de ordin obiectiv, cat si motivatii psihosociale si comportamentale puternice, motivatii bazate pe dorinta si speranta de mai bine a oamenilor.Determinarile obiective, radacinile acestui proces complex si de mare intindere in timp, se gasesc in insusi mecanismul de functionare a economiei de comanda, in centralismul adoptarii deciziilor, in lipsa libertatilor si motivatiilor economice reale, in eficienta economica redusa, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.