Economia daneza

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Marea Nordului scalda coastele vestice ale Danemarcei, stramtoarea Skagerrak se situeaza la nord, separand-o de marginea sud-vestica a Suediei. Marea Baltica se afla la est, iar aici intinzandu-se pana in extremitatea de sud-vest a Suediei, se afla un arhipelag format din peste 400 de insule. Cea mai mare dintre acestea este Sjelland, pe ea aflandu-se capitala Copenhaga.

Linia de c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia daneza

Marea Nordului scalda coastele vestice ale Danemarcei, stramtoarea Skagerrak se situeaza la nord, separand-o de marginea sud-vestica a Suediei. Marea Baltica se afla la est, iar aici intinzandu-se pana in extremitatea de sud-vest a Suediei, se afla un arhipelag format din peste 400 de insule. Cea mai mare dintre acestea este Sjelland, pe ea aflandu-se capitala Copenhaga.

Linia de coasta masoara 7.300 km, iar frontiera sudica cu Germania masoara 68 km. Regatul Danemarcei mai cuprinde, de asemenea, Insulele Faroe si Groenlanda.Administrativ, tara este impartita in 14 tinuturi (amter) si 275 autoritati locale (kommuner). Copenhaga si Frederiksberg nu se includ in tinuturi. O reforma administrativa a redus subdiviziunile administrative la 5 regiuni si 98 de municipalitati.

Ca si locuitorii Suediei si Norvegiei, danezii moderni sunt descendentii invadatorilor vikingi, care, incepand cu secolul al V-lea, s-au deplasat spre nord in interiorul Scandinaviei si apoi in exterior, catre alte parti ale Europei de Vest si de Est. La sfarsitul secolului al XIV-lea, Norvegia, Suedia si Islanda au fost unite sub coroana daneza .

In ciuda neutralitatii sale, Danemarca a fost invadata de Germania in 1940. Eliberat de fortele britanice in 1945, Regatul Danemarcei s-a alaturat aliantei NATO dupa razboi, iar in 1973 a devenit membra UE.
Danemarca este o tara cu relief jos, punctul cel mai inalt masurand abia 173 metri peste nivelul marii, iar suprafata sa este acoperita in multe locuri cu resturi glaciare stancoase, mai evidente in masa ondulata de morena care se desfasoara din centrul Peninsulei Jutland.

Aceasta imparte peninsula in doua regiuni distincte, la vest aflandu-se un peisaj nisipos, cu dune intinse si lagune de-a lungul coastei Marii Nordului, iar la est se afla o campie roditoare, intinsa de-a lungul insulelor arhipelagului pana pe coasta baltica.

Aceasta regiune fertila sustine culturi importante de orz, grau si sfecla de zahar, turme prospere si industria produselor lactate. Pescuitul, care continua sa fie o industrie importanta a Danemarcei, se bazeaza in mare parte pe lagunele intinse si putin adanci situate de-a lungul coastei vestice a Peninsulei Jutland.

Constituind un procent semnificativ din exporturile tarii, productia agricola si piscicola a Danemarcei furnizeaza si materii prime pentru industria alimentara, care reprezinta o sursa majora de locuri de munca. Alte ramuri industriale importante pentru care Danemarca importa majoritatea materiilor prime sunt prelucrarea fierului si a metalelor, productia de utilaje si mobilier.

Danemarca are o economie de piata moderna, ce cuprinde agricultura de inalta performanta, industrie pe scara larga si redusa moderna, un sistem social bine pus la punct, un nivel de trai ridicat, o moneda nationala stabila si o dependenta ridicata de comertul extern. Danemarca este un exportator net de alimente si energie si are un excedent extern confortabil.

In 2006, Danemarca a fost desemnata tara cu cea mai competitiva si dinamica economie din Uniunea Europeana, potrivit World Economic Forum. Conform aceleiasi surse, citata de presa internationala, Danemarca este si statul care a aplicat cel mai bine strategia UE referitoare la reformele sociale ce au fost finalizate pana la inceputul lui 2010.
Danemarca face parte din grupul de tari cele mai dezvoltate membre ale OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), ceea ce se reflecta si in distributia productiei intre diferitele sectoare economice.

Sistemul de productie este de tip capitalist (liberalism economic), cu proprietate privata asupra afacerilor si productiei. Totusi, statul si autoritatile publice exercita un control regulator considerabil si asigura o ampla asistenta sociala.

Danemarca este cea mai dezvoltata tara in privinta tehnologiilor informatiei si comunicatiilor. Danemarca s-a plasat de asemenea pe primul loc in topurile legate de mediul de afaceri electronic in ultimii doi ani.

Guvernul a reusit sa atinga si chiar sa depaseasca criteriile economice pentru participarea la faza a treia (o moneda europeana comuna) a Uniunii economice si monetare a Uniunii Europene (EMU), insa Danemarca, intr-un referendum in septembrie 2000, a confirmat decizia de a nu se alatura celorlalte 12 tari membre ale UE care au adoptat Euro. Chiar si asa, moneda daneza ramane legata de Euro.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.