Economia ca stiinta ppt

1x punct

categorie: Economie

nota: 5.28

nivel: Facultate

In prezent, stiinta economica consta intr-un sistem de stiinte autonomizate, toate acestea avand ca domeniu de cercetare economia in ansamblul ei, complexa, dinamica si in continua diversificare.Prima etapa in evolutia gandirii economice isi are inceputurile in gandirea antica greco-romana si asiatica si se incheie spre sfarsitul secolului al XVIII-lea.Adam Smith in lucrarea sa ,,Avutia natiunilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia ca stiinta ppt

In prezent, stiinta economica consta intr-un sistem de stiinte autonomizate, toate acestea avand ca domeniu de cercetare economia in ansamblul ei, complexa, dinamica si in continua diversificare.Prima etapa in evolutia gandirii economice isi are inceputurile in gandirea antica greco-romana si asiatica si se incheie spre sfarsitul secolului al XVIII-lea.Adam Smith in lucrarea sa ,,Avutia natiunilor" (1776), Smith a reusit sa dea expresie primei situatii clasice.De o deosebita importanta are in aceasta perioada dezvoltarea si contributia economistului care a efectuat primele analize economice ale proceselor economice de ansamblu, cum este W. Petty cu a sa "Aritmetica politica"

A doua perioada in evolutia gandirii si stiintei economice se incadreaza intr-un orizont de timp cuprins intre sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.Aceasta perioada este dominanta si ilustrata de David Ricardo, cu lucrarea sa devenita clasica "Despre principiile economiei politice si ale impunerii" (1817).In aceasta etapa a trait si a creat K. Marx, care este considerat un fondator de noua scoala economica, respectiv un nou curent de gandire economica. Opera sa fundamentala este "Capitalul", cu cele trei volume ale acestuia (volumul 1 - 1867, volumul II - 1885 si volumul III -1893).

A treia perioada este cuprinsa intre anii '70 ai secolului al XIX-lea si marea recesiune mondiala din anii '30 ai secolului al XX-lea.In acest interval de timp s-au impus contributiile stralucite ale scolii istorice germane.Lucrarae lui Fr. List "Sistem national de economie politica" (1841) a deschis noi linii de abordare si analiza a economiei in general.Alfred Marshall (,,Principii ale economiei politice" -1890 si ,,Banii, creditul si comertul" -1923).A patra perioada in evolutia stiintei economice se incadreaza intre anii '20-30 si sfarsitul secolului al XX-lea .Este perioada cand se impune dezvoltarea scolii economice. Repezentantii sunt numerosi si cu o densitate destul de ridicata la nivelul intregii lumi.

Microeconomia este acea ramura a economiei care studiaza unitatile economice individuale, structurile si comportamentele lor (gospodarii individuale, firme, banci, administratii etc.), precum si interrelatiile dintre aceste unitati elementare.Domeniile prioritare ale micro economiei sunt urmatoarele: deciziile intreprinzatorilor, ale unitatilor ce sustin oferta de bunuri; alegerile consumatorilor rationali; functionarea diferitelor tipuri de piete, ca relatii specifice intre vanzatori si cumparatori; esecul pietelor; remunerarea sau plata factorilor de productie.

Macroeconomia este acea ramura a economiei care cerceteaza marimile globale dintr-o economie, numite agregate, interdependentele de diferitele variabile globale ale economiei si sistemul economic al unei tari in totalitatea sa.Dintre marimile agregate contemporane, cele mai semnificative sunt: cererea globala, oferta globala, indicele general al preturilor; venitul national; somajul; inflatia; deficitul bugetar; soldul balantei de plati externe si datoria externa.

Fiind stiinta care studiaza modul in care societatea rezolva sau ar trebui sa rezolve tensiunea nevoi-resurse, economia abordeaza si, mai ales, apreciaza in maniere diferite problemele pe care le gestioneaza.
Din acest punct de vedere, exista: economie pozitiva si economie normativa.Economia pozitiva evidentiaza ceea ce este in economie si ceea ce se poate intampla daca va avea loc un anume eveniment (endogen sau exogen), daca se vor produce anumite acte si fapte economice, naturale, tehnico-stiintifice, politice, culturale .

Economia pozitiva pune diagnosticul la starea economiei si prognozeaza dezvoltarea ei viitoare cu ajutorul unor instrumente ale analizei economice. Economia pozitiva se foloseste de concepte, instrumente si tehnici prin care faptele si actele economice sunt cercetate, apreciate si ordonate pentru a se gasi regulile (legile) desfasurarii lor in timp si spatiu, in prezent si in perspectiva.Economia normativa apreciaza activitatile din perspectiva realizarii unei unitati benefice intre mediul economic si cel natural, intre eficienta economica si echitatea sociala, intre interesele colectivitatii umane pe termen scurt si cele pe termen lung etc. Economia normativa opereaza cu judecati de valoare, cu aprecieri ce au la baza multe alte criterii decat cele economice.

Economia normativa arata cum ar fi bine sa se desfasoare activitatile economice si ce ar trebui facut pentru ca procesele economico-sociale sa se incadreze in normalitate. Teoreticienii, metodologii, epistemologii in domeniu apreciaza ca exista cateva principii, idei calauzitoare ce caracterizeaza stiinta economica contemporana, predarea si insusirea economiei fiind obligate sa se raporteze la acestea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.