Economia Slovaciei

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.44

nivel: Facultate

Relieful. Slovacia este o tara montana pe teritoriul sau aflandu-se edificiul Carpatilor Mici (max. 768m) si Carpatilor Albi (cu altitudini mai mari, aprox. 1000m). In nordul tarii se afla masivul Tatra Inalta, cu cel mai inalt varf din lantul Carpatic - Gerlachovka (2655m) cu 111m mai inalt ca varful Moldoveanu. Datorita altitudinii mari pe care o au, in perioada cuaternara au fost acoperiti de g[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia Slovaciei

Relieful. Slovacia este o tara montana pe teritoriul sau aflandu-se edificiul Carpatilor Mici (max. 768m) si Carpatilor Albi (cu altitudini mai mari, aprox. 1000m). In nordul tarii se afla masivul Tatra Inalta, cu cel mai inalt varf din lantul Carpatic - Gerlachovka (2655m) cu 111m mai inalt ca varful Moldoveanu. Datorita altitudinii mari pe care o au, in perioada cuaternara au fost acoperiti de ghetari, care, dupa retragere au lasat in urma un numar mare de forme glaciare (vii glaciare, morene terminale, custuri, circuri glaciale in care s-au format lacuri etc.). in partea meridionala a masivului Tatra Inalta, se gaseste masivul Tatra Joasa (intre vaile Hron si Vah) alcatuit predominant din roci dure (granite si sisturi cristaline) cu max. 2043m in varful Dumbier.

In sudul acestora dincolo de valea raului Hron se inalta muntii Metaliferi, de origine vulcanica (a luat nastere in a doua jumatate a perioadei neogene) cu altitudini ce depasesc rar 1400m (max. 1477m). Zonele cele mai joase ale Slovaciei corespund Campiei Dunarii (in SV) 200-300, Cimpiei Tisei in SE si Podisului Ondaviei (max. 555m).

Clima. Clima Slovaciei este temperat-continentala moderata, nuantata de sectorul montan. Temperatura medie anuala este de 9-10sC si precipitatii de 600-800mm/an. In altitudine elementele meteorologice sufera modificari ample: temperatura medie anuala scade conform unui gradient termic vertical de 1sC/100m, precipitatiile medii anuale cresc cu 70-80mm/an/100m, astfel ca peste crestele inalte ating valoarea de 1000mm/an. Vanturile dominante sunt vanturile de Vest, insa, local, in zona montana, bat brizele de munte.

Apele. Dispune de o bogata retea hidrografica, cele mai semnificative rauri fiind: Dunarea (al doilea fluviu ca lungime al Europei), strabate SV-ul extrem al statului, trecand prin capitala - Bratislava, formeaza granita sudica cu Ucraina pe ca. 55km. Cei mai importanti afluenti pe care ii primeste pe teritoriul Slovaciei sunt: Maly Dunaj si Hron; Torzsa este un alt rau al Slovaciei (strabate partea de E); Ondava etc.

Vegetatia. Dominanta este vegetatia de padure formata din etajul stejarului, fagului si coniferelor (molid, brad, pin si pe alocuri zada). La altitudini mai mari de 1800-1900m se gaseste etajul alpin, format din plante adaptate la conditiile climatice aspre: ierburi marunte, tufisuri de afini si merisori si arbusti taratori (jneapan si ienupar).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.