Economia Romaniei in perioada 1945 - 1960

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

In primul rand, noul aliat roman al Natiunilor Unite trebuia sa achite toate costurile mentinerii trupelor Armatei Rosii, precum si pe cele ale Inaltului Comandament Aliat. Apoi, pentru pagube de razboi, Romania trebuia sa-i plateasca Uniunii Sovietice suma de 300 de milioane de dolari SUA in marfuri: produse petroliere, cereale, materiale lemnoase etc. Perioada de esalonare nu era deloc generoasa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia Romaniei in perioada 1945 - 1960

In primul rand, noul aliat roman al Natiunilor Unite trebuia sa achite toate costurile mentinerii trupelor Armatei Rosii, precum si pe cele ale Inaltului Comandament Aliat. Apoi, pentru pagube de razboi, Romania trebuia sa-i plateasca Uniunii Sovietice suma de 300 de milioane de dolari SUA in marfuri: produse petroliere, cereale, materiale lemnoase etc. Perioada de esalonare nu era deloc generoasa - doar sase ani, avand in vedere ca si economia fusese mobilizata pentru razboi. Romania ajunsese sa nu mai aiba nici macar cereale suficiente, guvernul Groza facand un apel public catre Stalin pentru un imprumut.

Agricultura fusese afectata de razboi si de seceta din anii 1945-1946. Romania continua sa fie un stat predominant agrar, 80% din populatie traind si muncind in mediul rural. In martie 1945, se legifereaza reforma agrara, prin care le-au fost impartite taranilor fara pamant sau cu pamant putin, peste 1 milion de hectare de pamant, desfiintandu-se marea proprietate mosiereasca.

Incepand cu 1949 se trece la colectivizare, numita si "procesul de transformare socialista a agriculturii" in documentele Partidului Comunist din Romania, proces care se incheie in 1962. Este perioada in care se infiinteaza Cooperativele Agricole de Productie (CAP-urile).Productia agricola a atins nivelul antebelic in anii 1954-1955, in timp ce ea reprezenta doar 74% din acest nivel in 1950.

Industria a fost grav afectata de bombardamente si de luptele desfasurate pe teritoriul Romaniei. Astfel, in 1945, din parcul de masini-unelte existent in 1943, mai functionau doar 10%. Productia industriala a scazut in unele ramuri la 50%, iar dintre acestea, industria petrolului a inregistrat cele mai mari pierderi.

In octombrie 1945 are loc Conferinta Nationala a PCR care adopta unele masuri privind redresarea si dezvoltarea economiei nationale, apreciindu-se ca Romania dispune de resurse naturale si de forta de munca necesare acestui proces in centrul caruia trebuie sa stea crearea unei industrii puternice nationale.

In martie 1947 au fost infiintate Oficiile Industriale care controlau activitatea intreprinderilor particulare, au fost desfiintate cartelurile, iar in unele intreprinderi industriale importante s-au introdus programe de productie, s-a instituit controlul economic al statului asupra productiei si circulatiei marfurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.