Economia Japoniei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Un rol decisiv in realizarea "miracolului" japonez l-au avut bancile. Ele au participat activ la mobilizarea resurselor financiare, identificarea proiectelor investitionale de perspectiva, controlul asupra negocierilor si gestiunea riscurilor. Pentru Japonia este caracteristica organizarea specifica a muncii si motivarea ei bazata pe dragostea fata de munca si pe constiinta natiunii, ce tinde sp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Economia Japoniei

Un rol decisiv in realizarea "miracolului" japonez l-au avut bancile. Ele au participat activ la mobilizarea resurselor financiare, identificarea proiectelor investitionale de perspectiva, controlul asupra negocierilor si gestiunea riscurilor. Pentru Japonia este caracteristica organizarea specifica a muncii si motivarea ei bazata pe dragostea fata de munca si pe constiinta natiunii, ce tinde spre progres si un loc de frunte in clasamentul mondial. Competitivitatea inalta a productiei japoneze se datoreaza utilizarii tehnologiilor avansate si nivelului jos de remunerare al muncii, in comparatie cu nivelul productivitatii acesteia.

Japonia s-a smuls, in adevaratul sens al cuvantului, din starea de inapoiere economica prin intermediul unei dezvoltari orientate spre export si bazate pe o forta de munca remunerata slab, dar inalt calificata si care produce marfuri calitative.
Totodata, in ultimul deceniu, Japonia trece printr-o faza de stagnare. Ea a fost provocata de un sir de circumstante, cum ar fi:
In ultimii ani, in Japonia sunt "revizuite" unele principii si orientari social-economice, scopul urmarit fiind depasirea situatiei de criza care s-a creat in tara.

In modelul japonez al capitalismului corporativ reglementat are prioritate initiativa privata, abilitatea antreprenoriala cu posibilitati mari de acumulare. De asemenea, se recunoaste rolul activ ("de diriginte") al statului in domeniul planificarii economice si, respectiv, in activitatile structurale, investitionale si externe. Nici o tara nu a realizat ceea ce a realizat Japonia in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Progresul economic al Japoniei in ultimele decenii a fost numit pe buna dreptate " Miracolul economic japonez ". Structural, Japonia are o economie capitalista bazata pe o piata libera . Nicio tara industrializata din lume nu are un sector public atat de restrans si nici una nu are un guvern mai "pro-afaceri" decat aceasta. Intr-o mare masura deciziile firmelor au produs acest "miracol".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.