Econometrie - examen

3x puncte

categorie: Matematica

nota: 9.73

nivel: Facultate

Econometria are ca obiect cunoasterea mecanismelor de desfasurare a proceselor economice, descrise de seriile de date statistice, prin utilizarea metodelor cantitative de natura statistica sau matematica. Econometria s-a format si se dezvolta nu in urma unui proces de diversificare a stiintei economice, ci prin integrarea dintre teoria economica, matematica si statistica. Econometria s-a format si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Econometrie - examen

Econometria are ca obiect cunoasterea mecanismelor de desfasurare a proceselor economice, descrise de seriile de date statistice, prin utilizarea metodelor cantitative de natura statistica sau matematica. Econometria s-a format si se dezvolta nu in urma unui proces de diversificare a stiintei economice, ci prin integrarea dintre teoria economica, matematica si statistica. Econometria s-a format si se dezvolta nu in urma unui proces de diversificare a stiintei economice, ci prin integrarea dintre teoria economica, matematica si statistica.

Statistica economica presupune culegerea si procesarea datelor economice si exprimarea lor intro forma mai usor de inteles.5.Locul matematicii in econometrie. Matematica (componenta a econometriei) este nu numai ca instrument necesar dar si indispensabil. Tocmai modelele economiei matematice definesc domeniul econometriei.Econometria cauta valori numerice pentru parametrii modelelor matematice, ca ocupandu-se cu masurarea obiectelor economice ce au ca echivalente analoge modele matematico - economice. Numai din momentul in care un concept de viziune experimentala a fost matematizat, desprins prin abstractizare de locul sau de origine, poate incepe a avea un rol interdisciplinar".

Astfel, matematica nu reprezinta doar un simplu instrument de calcul si predictie ci serveste ca germen al unor structuri abstracte (teoria catastrofelor, haosul).Necesitatea intelegerii si studierii unor sisteme de reactii cu un numar mare de variabile sau cu un numar mare de conexiuni a dat nastere economiei matematice care nu se ocupa cu problemele unei singure ramuri aeconomiei, ci de problemele de structura, comune tuturor domeniilor economiei. Disciplinele economice matematizate au dus apoi la cristalizarea analizei macro si microeconomice, indiferent de particularitatile deramura, imbratisand probleme comune oricarui sector al economiei.

In cadrul aceastei triade, teorie economica - matematica - statistica, locul central il ocupa teoria economica. un model econometric nu se poate elabora daca nu s-a constituit o teorie economica a obiectului cercetat. Similitudinea sa formala cu obiectul economic investigat depinde de nivelul de abstractizare a teoriei, de definirea univoca si operationala a notiunilor si categoriilor economice, de scopurile urmarite de teoria economica - scopuri euristice sau de dirijare privind obiectul studiat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Matematica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.