Ecografia interventionala a ficatului

5x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.42

nivel: Facultate

Referat despre Ecografia interventionala a ficatului
Fig. 7.5. Sangerare semnificativa ca volum si durata la o pacienta la care s-a efecutat punctia biopsie hepatica ghidata laparoscopic, pentru sdr. de citoliza hepatica sever de etiologie nepreciazata. Imagine laparoscopica.
Examen histopatologic: fibroza avansata (F3).

Tabel nr. 7.1. Tehnici de efectuare a biopsiei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecografia interventionala a ficatului

Referat despre Ecografia interventionala a ficatului
Fig. 7.5. Sangerare semnificativa ca volum si durata la o pacienta la care s-a efecutat punctia biopsie hepatica ghidata laparoscopic, pentru sdr. de citoliza hepatica sever de etiologie nepreciazata. Imagine laparoscopica.
Examen histopatologic: fibroza avansata (F3).

Tabel nr. 7.1. Tehnici de efectuare a biopsiei hepatice
- Tehnica percutana
- Transjugulara
- Laparoscopica (fig. 7.6-7.8)

Alte tehnici sunt aplicabile dupa o atenta selectionare a pacientilor, cu avantaje, dezavantaje si riscuri proprii (tabel nr. 7.1). A B
Fig. 7.6. Aspecte din timpul efectuarii biopsiei hepatice sub ghidaj laparoscopic. Manevra se efectueaza in conditii operatorii, cu echipament steril.

Fig. 7.7. Acul de punctie-biopsie este introdus in ficat sub control laparoscopic.

A B
Fig. 7.8. Biopsia hepatica sub ghidaj laparoscopic are avantajul efectuarii hemostazei locale imediate. (A) Mica sangerare superficiala la locul punctiei hepatice. (B) Se efectueaza hemostaza locala prin compresie cu ajutorul unei pense laparoscopice.

Acele de punctie
Difera in functie de calibru, lungime, configuratia varfului, mecanismul de functionare (suctiune, taiere). Pot fi aplicate la seringa (fixa sau atasabila), sau intr-un dispozitiv de tip pistol automat (fig. 7.9).

A (A) Trusa Menghini, folosind sistemul aspirativ (suctiune). Este sistemul cel mai ieftin si mai frecvent folosit. Trusa contine o seringa speciala, acul de punctie si un sistem de taiere a tegumetului, util pentru mai usoara penetrare a acului.

B(B) Ac de bipsie spring-loaded folosind sistemul ghilotina. Este mai traumatizant datorita mecanismului de declansare cu arc. Utilizarea sa poate fia sociata cu un risc mai mare de sangerare locala.

(C) Autovac Angiomed, Angiomed GmbH; MAGNUM Biopty, Bard; Biopince, MDTECH; ASAP Pinpoint, Meditech.
D(D). Sistem de biopsie de tip pistol automat (Bard). Este cel mai scump, dar prin utilizarea sa se poate reduce riscul de sangerare.
Fig. 7.9. Tipuri de ace folosite la biopsia hepatica percutana.

Dupa calibru, sunt ace fine, atraumatice (<1 mm), si ace grose (>1 mm). Recoltarea fragmentului bioptic este realizata cu adaptarea tipului de ac la patologia hepatica (acele de 14G sunt optime la pacientii cu fibroza avansata/ciroza). Un ac de calibru mediu 16-18 G este adesea suficient pentru hepatita cronica virala. Riscurile manevrei bioptice sunt corelabile cu grosimea acului (mai mari cu cat calibrul acului este mai mare) si cu mecanismul propriu: mai mare la acele TruCut.
Pentru gradingul hepatitei cronice este necesara obtinerea unui fragment lung (15-25 mm), suficient de gros, care sa contina minim 5-6 spatii porte alaturate (core biopsy).

Acele sunt mai mult sau mai putin identificabile prin ultrasonografia in timp real. Tipul varfului de ac sau materialul de constructie sunt definitorii pentru identificarea sa. Pentru mai buna vizualizare a acelor de punctie au fost propuse sisteme imbunatatite, acele fiind tratate cu materiale speciale pentru cresterea nivelului de ecogenitate (un film de teflom sau polimer cu structura poroasa ce include microbule de aer , creand multiple reflexii pe suprafata acului) (Bergin D 2002, Jandzinski DI 2003). Tipul de ac si tehnica utilizata sunt determinante pentru costurile manevrei, dar si pentru succesul acesteia. De cele mai multe ori, metoda aleasa ramane o problema de obisnuinta din partea medicului.

Sisteme de ghidaj
Pentru efectuarea PBH in conditii de maxima siguranta au fost propuse mai multe sisteme imagistice de ghidaj: ultranografia, CT scan, fluoroscopia. intr-o analiza cost-eficienta, biopsia efectuata sub contral CT s-a dovedit de 1.89 ori mai scumpa decat efectuarea manevrei sub control ultrasonografic (Kliewer MA 1999). Tehnica biopsiei ghidate prin ultrasonografie poate fi aplicata cu transductorul in mana stanga si acul de punctie in cealalta mana. De aceea, acesta tehnica, efectuata de un singur operator, presupune utilizarea unor sisteme de declansare. Trusele Menghini nu pot fi utilizate in acest scop decat in prezenta unui alt doilea operator care sa mentina transductorul in pozitie adecvata. Ele sunt folosite mai mult in tehnica ecoasistata, dupa localizarea locului de punctie si marcarea lui la tegument. Pentru biopsia parenchimului hepatic din hepatite cronice/ciroze, nu este nevoie de sisteme de ghidaj suplimentare, altele decat reprezentarea imaginii (tehnica free- hand).

Biopsia hepatica la copil
Metoda poate fi folosita cu succes si in serviciile de pediatrie. Varsta mica nu reprezinta un impediment si nici o contraindicatie. O analiza retrospectiva a prezentat rezultatele biopsiei hepatice ghidate ultrasonografic la un lot de copii cu varsta cuprinza intre 7 zile si 1 an. in majoritatea cazurilor a fost folosit un ac de 18G. Numarul de pasaje a fost in medie 1.8, cu un maxim de 12 pasaje. Meterialul bioptic a fost de buna calitate in 98.5% din cazuri. Rata complicatiilor majore a fost de 4.6%. Nu s-au inregistrat decese (Amaral JG 2006).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.