Eco-regiuni - deseturile, semideserturile subtropicale si temperate

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Liceu

In interiorul continentului Euro-Asia se intalnesc deserturi si semideserturi temperate ca: desertul Karakum,
Takla Makan, Gobi, Ordos, etc.. Aceste deserturi ocupa Nordul marelui lant muntos ce se intinde din Caucaz la Vest, prin Iran si Afganistan pana in muntii Hymalaya la Est. In America de Nord intalnim deserturi si semideserturi racoroase cum ar fi platoul Colu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eco-regiuni - deseturile, semideserturile subtropicale si temperate

In interiorul continentului Euro-Asia se intalnesc deserturi si semideserturi temperate ca: desertul Karakum,
Takla Makan, Gobi, Ordos, etc.. Aceste deserturi ocupa Nordul marelui lant muntos ce se intinde din Caucaz la Vest, prin Iran si Afganistan pana in muntii Hymalaya la Est. In America de Nord intalnim deserturi si semideserturi racoroase cum ar fi platoul Columbiei, deserturile Marelui Bazin etc. inconjurate de muntii Sierra Nevada, muntii Cascadelor si de mutii Stancosi.

In America de Sud, un vant de Vest uscat bate dinspre Anzi peste campiile Patagoniei. Semidesertul ce a rezultat este locuit de plante ierboase, rezistente la fanturi puternice si la seceta.
Celulele atmosferei la presiune ridicata mentin aerul fierbinte si uscat in zonele exterioare tropicelor. Ploile in aceste zone uscate ale Pamantului sunt sarace si neregulate, fiind influentate de evaporare. Aici iernile nu sunt mai reci decat verile foarte calduroase, cu toate ca fluctuatiile de temperatura de la zi la noapte pot fi mari. In aceste conditii, s-au dezvoltat deserturile si semideserturile din zona subtropicala.

Plantele desertice trebuie sa suporte arsitele, puternica lumina a soarelui si secetele. Unele specii de plante rasar, infloresc, formeza seminte si mor in scurta perioada de timp dupa caderea ploilor. Acestea sunt plante salbatice efemere, care supravietuiesc pana la urmatoarele ploi ca seminte uscate. Plantele perene desertice suporta conditiile nefavoabile ca si cele perene (in perioada iernii) din zona temperata, avand la dispozitie bulbi, rizomi, tuberculi aflati sub pamant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.