Eclipsele de luna

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.59

nivel: Gimnaziu

Eclipsa poate fi:
Totală , dacă Luna intră complet în conul de umbră al Pămîntului ;
Parțială , dacă numai o porțiune a suprafeței lunare pătrunde în umbra Pămîntului ;
Prin penumbră , dacă Luna traversează numai penumbra Pămîntului.
Umbra Pămîntului fiind opusă Soarelui, o eclipsă de Lună nu se poate produce decît atunci cînd Luna traversează această regiune, cu al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eclipsele de luna

Eclipsa poate fi:
Totală , dacă Luna intră complet în conul de umbră al Pămîntului ;
Parțială , dacă numai o porțiune a suprafeței lunare pătrunde în umbra Pămîntului ;
Prin penumbră , dacă Luna traversează numai penumbra Pămîntului.
Umbra Pămîntului fiind opusă Soarelui, o eclipsă de Lună nu se poate produce decît atunci cînd Luna traversează această regiune, cu alte cuvinte , la Lună Plină .

Luna avansează, acoperind totalitatea discului lunar, care se colorează într-o nuanță .Durata totalității , în funcție de drumul de traversare a conului de umbră și poate dura între cîteva secunde și cel mult 1h 45 min. Culoarea sa, diferă de la o eclipsă la alta, variază în gama roșiatică datorată refracției razelor solare prin atmosfera terestră după absorbția lungimilor din domeniu albastru și transmiterea celor din domeniu roșu. Colorația depinde de gradul de transparență a atmosferei terestre (prezența aerosolilor de origine vulcanică),de activitatea solară și de distanța Pămîntului în momentul eclipsei.

Daca Luna se află la apogeu,poziția sa este atunci la mai mare apropiere de vîrful conului de umbră, iar suprafața sa prezintă,prin comparație cu
Situația unei eclipse care se derulează în momentul perigeului, cînd Luna pătrunde mai aproape se baza conului se umbră. Refracția solară este considerată neglijabilă la altitudini de peste 75 km. Pentru razele care trec foarte aproape de solul terestru, deviația este maximă. Aflîndu-se mereu dincolo de această distanță,la cel puțin 356400km,ea nu va fi,deci, niciodată total eclipsată.

Suprafața lunară va fi întodeauna luminată de razele reflectate de atmosfera terestră.
Pentru a identifica aceste variații de culoare,astronomul francez Andre Danjon a stabilit o scară de măsurare a luminozității eclipselor totale de Lună. Această măsurare trebuie făcută la mijlocul perioadei de totalitate, cînd Luna se află cel mai aproape de centrul unghiului de umbră,cu ochiul liber sau cu ajutorul unui instrument cu grosisment mic.La scara de 0 are loc eclipsă foarte întunecată,Luna este greu de observat.La scara de 1 eclipsă întunecată, cenușie sau brună, detaliile lunare sunt greu perceptibile.La scara 2 eclipsă întunecată sau ruginiecentrul umbrei este foarte întunecat, cu o zonă periferică puțin mai luminoasă.La scara 3 eclipsă roșu-cîrîmizie,mărimea umbrei capătă o tentă gri-gălbuie.

În timpul eclipsei din 19 martie 1848,Luna a rămas atît de luminoasă încît observatorii se întrebau dacă eclipsa avea loc. Dimpotrivă, pe 18 mai 1761 și pe 10 iunie 1816,Luna a fost invizibilă cu ochiul liber în momentul totalității.
Datorită acestei scări și după analiza acestor măsurători, Andre Danjon a demonstrat o relație între luminozitatea umbrei și ciclul activității solare, de 11 ani: suprafața lunară prezintă nuanțe mai strălucitoare în timpul maximelor de activitate solară.
Datorită eclipselor de Lună, mai exact urmărind forma umbrei proiectate de Pămînt pe suprafața lunară, se poate deduce că Pămîntul este sferic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.