Eclipsa

2x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.66

nivel: Gimnaziu

Eclipsa este intunecarea unui corp ceresc. Apare cand umbra unui obiect din spatiu cade pe un altul sau cand un obiect trece prin fata altuia, blocand lumina.

Eclipsa solara are loc cand luna trece printre Soare si Pamant.

Eclipsa lunara are loc cand luna trece prin umbra Pamantului. Si alte corpuri ceresti, in afara de Pamant si Luna pot avea eclipse. Planeta Jupiter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Eclipsa

Eclipsa este intunecarea unui corp ceresc. Apare cand umbra unui obiect din spatiu cade pe un altul sau cand un obiect trece prin fata altuia, blocand lumina.

Eclipsa solara are loc cand luna trece printre Soare si Pamant.

Eclipsa lunara are loc cand luna trece prin umbra Pamantului. Si alte corpuri ceresti, in afara de Pamant si Luna pot avea eclipse. Planeta Jupiter cateodata blocheaza lumina solara a lunilor sale. De asemenea, lunile planetei Jupiter pot umbri cateodata planeta.

...

Despre eclipsa in general

ECLIPSELE DE SOARE

Conform dictionarului Larousse, o eclipsa reprezinta disparitia temporara a unui astru datorata trecerii sale prin zona de umbra sau de penumbra a unui alt astru.

O ocultatie reprezinta disparitia unui astru in spatele unui alt astru cu un diametru aparent superior.
Din figura de mai jos se poate vedea ca o eclipsa de Soare reprezinta de fapt o ocultatie si nu o eclipsa propriu-zisa.

Eclipsele de Soare pot fi de trei tipuri: partiale, inelare si totale.

Eclipsele partiale se produc atunci cand Luna este foarte aproape de linia nodurilor, dar nu atat de aproape pentru ca umbra sa sa atinga globul terestru. Atunci o anumita regiune din suprafata terestra va fi acoperita de zona de penumbra a Lunii insa zona de umbra va trece pe langa globul Pamantesc.

Datorita faptului ca orbita Lunii este eliptica, si nu perfect circulara, distanta ei fata de Pamant este variabila, deci diametrul sau aparent vazut de pe Pamant este de asemena variabil, fluctuand de la 33'29'' cand Luna este la perigeu (distanta minima fata de Pamant) la 29'23'' cand ea se afla la apogeu (distanta maxima).

Acelasi lucru se intampla cu diametrul aparent al Soarelui care variaza de la 31'27'' la apheliu (distanta maxima dintre Soare si Pamant), la 32'31'' la periheliu. Este, deci, destul de clar ca atunci cand Luna are un diametru aparent mai mic decat cel al Soarelui, discul ei nu poate acoperi in intregime discul Soarelui, rezultand atunci o eclipsa inelara.

Atunci cand Luna este aproape de linia nodurilor si destul de aproape de Pamant pentru ca diametrul sau aparent sa fie comparabil cu cel al Soarelui, se produce o eclipsa totala.

Eclipsele totale sunt, dintre toate eclipsele de Soare, cele mai interesante. In timpul fazei de totalitate pot fi observate cromosfera solara, coroana si protuberantele solare, toate fiind extrem de pretiose si pentru observatorul amator, dar mai ales pentru cercetari stiintifice care nu ar putea fi realizate altfel.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.