Echivocul suprarealist

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Facultate

un fapt cunoscut ca poezia continua sa beneficieze de o indulgenta de prost-gust ce tinde sa ii confere avantaje pericuAZloase prin aceea ca o salvgardeaza, sub pretextul unei intruziuni profanatoare, de orice examen critic, oricat de putin precis si riguros. De la o asemenea complezenta, poezia are mai mult de pierdut decat de castigat, deoarece este suficient sa putem presuAZpune ca ea traieste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Echivocul suprarealist

un fapt cunoscut ca poezia continua sa beneficieze de o indulgenta de prost-gust ce tinde sa ii confere avantaje pericuAZloase prin aceea ca o salvgardeaza, sub pretextul unei intruziuni profanatoare, de orice examen critic, oricat de putin precis si riguros. De la o asemenea complezenta, poezia are mai mult de pierdut decat de castigat, deoarece este suficient sa putem presuAZpune ca ea traieste din asta, pentru ca sa fie imediat descalificata.

Or, tocmai ca atatea opere se prezinta drept poeme, cand de fapt este greu sa afli in ele altceva decat cele mai de neiertat escroAZcherii sentimentale, artistice sau intelectuale, incat o minte severa nu poate sa nu considere poezia ca fiind dreptul acordat oricui de-a spune orice, si aceasta fara nici o garantie, fara obligatia de-a da socoteala. Din acest motiv, la cel mai mic compromis, ea cade la rangul de gen literar si mai cu seama literar care nu atrage cu nimic atentia - cu exceptia unui aspect tipografic in general iritant - decat printr-o si mai mare confuzie si o si mai mare indrazneala in privinta inflatiei si a fraudei.

De aceea, aceasta stare de lucruri ar putea fi invocata de cei interesati pentru a incerca sa justifice opozitia pe care o adancesc cu placere intre poetic, considerat un caz special al imaginarului, si real. Cu toate acestea, este cert ca aceasta situatie risca sa puna ea singura in cumpana pretentiile de obiectivitate absoluta ale suprarealismului si sa impuna obligatia ca acesta sa fie privit drept o concurenta neloiala si neintemeiata a activitatii stiintifice (lasand la o parte
12
deocamdata chestiunea anterioara judecatii si referitoare la adeAZvarata pondere a conceptului de concurenta neloiala). Dimpotriva, suprarealismul si-a dobandit ca un bun propriu dreptul de-a intreAZprinde cu oarece validitate critica imaginatiei empirice tocmai in masura in care el a considerat poezia ca un fapt si a epuizat-o sistematic ca atare pana la limitele sale extreme, limite ce.sunt la randul lor fapte poetice susceptibile de o dezvoltare concentrica -si asa mai departe.

Este vorba deci de-a organiza poezia. in aceste conditii, conceptul si obiectul sunt in fond puncte de aplicatie deopotriva de valabile, dat fiind ca intre concept si ansamblul aventurilor sinAZgulare care il suporta afectiv exista aceeasi independenta concreta, aceleasi relatii nelinistitoare ca si intre obiect si rolul sau utilitar, desi s-ar spune ca si aici si dincolo s-ar putea observa coincidenta perfecta pe care o presupune gandirea rationala. Este evident ca rolul utilitar al unui obiect nu justifica niciodata complet forma sa, altfel spus, obiectul depaseste intotdeauna instrumentul.

Astfel este posibil sa descoperim in fiecare obiect un reziduu irational, determinat printre altele de reprezentarile inconstiente ale invenAZtatorului sau ale tehnicianului1. La fel, orice concept poseda o valoare concreta specifica ce-i ingaduie sa fie considerat ca obiect si nu ca o abstractiune. De exemplu, in calitate de abstracAZtiune, cuvantul "paianjen" nu poate fi privit decat ca un mijloc comod si aproximativ de exprimare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.