Echipamente de retea

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.70

nivel: Liceu

Majoritatea placilor din acest moment suporta transfer de 10/100Mbps, viteza de transmisie fiind determinata automat in functie de capabilitatile placii de retea de la celalalt capat al conexiunii.Prin retea datele circula in serie (un bit o data), in timp ce in interiorul calculatorului circula in paralel (16, 32 sau 64 biti o data, in functie de bus-ul sistemului). Deci, placa de retea trebuie s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Echipamente de retea

Majoritatea placilor din acest moment suporta transfer de 10/100Mbps, viteza de transmisie fiind determinata automat in functie de capabilitatile placii de retea de la celalalt capat al conexiunii.Prin retea datele circula in serie (un bit o data), in timp ce in interiorul calculatorului circula in paralel (16, 32 sau 64 biti o data, in functie de bus-ul sistemului). Deci, placa de retea trebuie sa converteasca datele care circula in interiorul calculatorului in format serial.

Pentru a functiona, fiecare placa de retea necesita o intrerupere (IRQ - Interrupt Request Line), o adresa I/O si o adresa de memorie. Intreruperea se poate asocia unei resurse prin care procesorul si celelalte componente ale calculatorului isi acorda atentie unele altora. Unele din aceste intreruperi sunt atribuite anumitor dispozitive chiar daca acestea nu au fost inca instalate fizic in calculator (de exemplu, LPT2 pentru o a doua imprimanta). In cazul placilor de retea, atribuirea unei intreruperi depinde de numarul intreruperii disponibile pe calculator si de numarul intreruperii prin care placa de retea a fost proiectata sa acceseze sistemul.

Daca intreruperea pe care este proiectata sa lucreze placa de retea este ocupata de alt dispozitiv, trebuie rezolvat conflictul care apare reconfigurand placa pentru a lucra pe alta intrerupere.Adresa de memorie (Memory I/O Address) va contine informatii despre zona de memorie pe care respectivul dispozitiv si sistemul de operare o vor folosi pentru a-si transmite date. Intervalul uzual de adrese pe care o placa de retea il foloseste este 0x240-0x360. O parte dintre aceste adrese sunt deja atribuite unor dispozitive.

De exemplu, adresa 0x278 este folosita de cel de al doilea port paralel, iar 0x378, de primul. Cartelele de sunet pot folosi 0x220, iar driver-urile CDROM pot folosi 0x300. PXE (Preboot Execution Environment) reprezinta o modalitate de a buta (porni) calculatorul din retea, nu de pe un harddisc, discheta sau CDROM. Tehnologia a fost dezvoltata de Intel si este suportata de marea majoritate a cardurilor de retea si a calculatoarelor fabricate in prezent. Exista si alte protocoale de butare prin retea.

Conexiunea logica foloseste standarde numite protocoale. Un protocol este o descriere formala a unui set de reguli si conventii care stabilesc modul de comunicare intre echipamentele dintr-o retea. Protocolul TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) este principalul protocol folosit.

Ultima parte a conexiunii o reprezinta aplicatia care interpreteaza datele si le afiseaza intr-o forma mai simpla. Aplicatiile lucreaza impreuna cu protocoalele pentru a trimite si primi date.Tipul placii de retea trebuie sa corespunda cu mediul si protocolul folosite in retea. Placa de retea comunica cu reteaua printr-o conexiune seriala si cu calculatorul printr-o conexiune paralela.

Fiecare NIC are o adresa unica scrisa intr-un cip ROM de pe placa. Aceasta adresa se numeste adresa MAC (Media Access Control) si are o dimensiune de 48 biti (12 cifre in baza 16) si este exprimata in hexazecimal (12 cifre). Primele 6 care formeaza OUI (Organizational Unique Identifer), sunt administrate de catre IEEE (The Institute of Electrical and Electronic Engineers), identificand producatorul sau vanzatorul produsului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.