Echilibrul financiar - consideratii teoretice

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.74

nivel: Facultate

Din punct de vedere financiar, fiecare element de activ reprezinta o alocare de fonduri banesti, in vederea constituirii unei structuri de productie. In bilant, se inscriu mai intai activele mai putin lichide ( cu perioada cea mai mare de recuperare ) : imobilizarile necorporale ( brevete, licente, marci de fabrica si comerciale, studii, etc.) corporale ( terenuri, cladirii, masini, utilaje, insta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Echilibrul financiar - consideratii teoretice

Din punct de vedere financiar, fiecare element de activ reprezinta o alocare de fonduri banesti, in vederea constituirii unei structuri de productie. In bilant, se inscriu mai intai activele mai putin lichide ( cu perioada cea mai mare de recuperare ) : imobilizarile necorporale ( brevete, licente, marci de fabrica si comerciale, studii, etc.) corporale ( terenuri, cladirii, masini, utilaje, instalatii etc. ) si financiare ( participatii, titluri cumparate etc. ).

Acestea se numesc alocari ( nevoi sau imbunatatiri ) permanente, stabile datorta rotatiei lente a capitalurilor. Urmeaza activele circulante ( stocuri, creante, lichiditati ), mult mai lichide decat imobilizarile, numite alocari ( nevoi, inrebuintari ) citrice, temporare.Pasivul bilantului reflecta, din punct de vedere financiar, sursele de provenienta a capitalurilor proprii si imprumutate. In functie de criteriul mai sus mentionat, se inscriu mai intai capitaluriule propii provenite de la asociati, apoi cele din reinvestiri ale acumularilor anterioare (

rezerve, profit nerepartizat ) si din surse publice (subventii, provizioane reglementate si alte fonduri. Aceste elemente nu sunt exigibile decat in situatie de faliment, de aceea se numesc resurse permanente ( stabile ). Tot aici se inscriu imprumuturi contractate pe termen lung. Datoriile pe termen scurt ( credite, furnizori, decontari ), sunt cele mai exigibile si de aceea se numesc resurse ciclice ( temporare ).

Pregatirea datelor din bilantul contabil in vederea realizarii analizei onduce la urmatoarea configuratie a bilantului financiar:Cu cat resursele permanente sunt mai mari decat necesitatile permanente de alocare a fondurilor banesti cu atat intreprinderea dispune de o marja de securitate financiara, care-i permite sa faca fata, fara dificultate, diverselor riscuri pe termen scurt; garanteaza solvabilitatea intreprinderii si asigura conservarea unei anumite autonomii, chiar in cazul de probleme comerciale sau la nivelul ciclului financiar al exploatarii ( reducerea temporara a vanzarilor, intarzierea platilor de catre clienti, accelerarea platilor catre furnizori, etc. ).

Acest surplus de resurse permanente, degajat de ciclul de finantare al investitiilor, poate fi rulat pentru reinoirea stocurilor si creantelor. Aceasta utilizare potentiala a marcar si denumirea lui, si anume aceea de fond de rulment. El este expresia realizarii echilibrului financiar pe termen lung si a contributiei acestuia la infaptuirea echilibrului finantarii pe termen scurt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.