Echilibrul economic general

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Ana si Dan au impreuna 10 pachete de biscuiti - asa cum observati pe lungimea cutiei - si 6 covrigi, asa cum am notat pe inaltimea cutiei. Cutia lui Edgeworth permite reprezentarea concomitenta a dotarilor in bunuri ale celor doua persoane. Ea poate fi citita de la stanga la dreapta, cu originea OAna, si atunci arata cantitatile de bunuri detinute de Ana. De asemenea, o putem citi de la dreapta (s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Echilibrul economic general

Ana si Dan au impreuna 10 pachete de biscuiti - asa cum observati pe lungimea cutiei - si 6 covrigi, asa cum am notat pe inaltimea cutiei. Cutia lui Edgeworth permite reprezentarea concomitenta a dotarilor in bunuri ale celor doua persoane. Ea poate fi citita de la stanga la dreapta, cu originea OAna, si atunci arata cantitatile de bunuri detinute de Ana. De asemenea, o putem citi de la dreapta (sus) la stanga (sau o rasturnam), cu originea ODan, pentru a identifica dotarile initiale ale lui Dan.

De exemplu, in punctul M reprezentand dotarile initiale, Ana detine 7 pachete de biscuiti si un covrig, iar Dan are 3 pachete de biscuiti si 5 covrigi. Sa ne amintim din capitolul dedicat comportamentului economic al consumatorului ca prin curbe de indiferenta intelegem ansamblul combinatiilor de bunuri intre care un consumator este indiferent. Demonstram atunci ca curbele de indiferenta sunt in general convexe si aratam ca panta acestora este rata marginala de substitutie. Curba de indiferenta pentru Ana, notata CiAna, arata combinatiile de pachete de biscuiti si covrigi intre care Ana este indiferenta.

Pentru Dan, am notat curba de indiferenta cu CiDan si am reprezentat-o cu originea ODan, ca si cum am fi rotit cutia cu 1800. Bazindu-ne pe ipoteza ca un consumator isi poate imagina o multime de curbe de indiferenta, vor exista cu siguranta doua curbe de indiferenta ale celor doi studenti, care sa se intersecteze in punctul M, asa cum am reprezentat noi grafic. Punctul M nu este insa cea mai buna combinatie de bunuri pe care cei doi consumatori o pot realiza cu dotarile existente, fapt demonstrat de prezenta lamelei hasurate, care semnifica o satisfactie suplimentara potentiala neexploatata. Astfel, in punctul N de exemplu, situat in interiorul cutiei lui Edgeworth (deci posibil a fi realizat), Ana si Dan ar atinge, amandoi, curbe de indiferenta mai inalte, deci o satisfactie mai mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.