Ecaterina cea Mare

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

La 1 ianuarie 1744, imparateasa Elisabeta I, fiica lui Petru cel Mare, o cheama la Curtea Imperiala pe Sophia insotita de mama sa, cu scopul de a vedea cum decurge intalnirea dintre mostenitorul imparatesei, Peter-Ulrich, fiul surorii sale Anna si tanara printesa, in vederea casatoriei.Ajunsa in Rusia, Sophie realizeaza repede ca pentru a placea imparatesei, pentru a se impune demnitarilor, pentru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecaterina cea Mare

La 1 ianuarie 1744, imparateasa Elisabeta I, fiica lui Petru cel Mare, o cheama la Curtea Imperiala pe Sophia insotita de mama sa, cu scopul de a vedea cum decurge intalnirea dintre mostenitorul imparatesei, Peter-Ulrich, fiul surorii sale Anna si tanara printesa, in vederea casatoriei.Ajunsa in Rusia, Sophie realizeaza repede ca pentru a placea imparatesei, pentru a se impune demnitarilor, pentru a castiga simpatia celor slabi si a celor tari, trebuie sa devina atat de rusoaica ca si cum s-ar fi nascut pe acest pamant.

In timp ce Marele Duce Petru -care ii este si var- isi indispune anturajul afisand mereu maniere nemtesti, ea se dedica studiului intens al limbii ruse si a religiei ortodoxe. Din ordinul imparatesei, se stablileste data de 28 iunie 1744 pentru convertirea Sophiei la religia ortodoxa cand primeste si prenumele de Ecaterina care este si prenumele mamei actualei tarine.La 21 august 1745 are loc casatoria dintre printesa de Anhalt-Zerbst devenita Marea Ducesa a Rusiei Ecaterina si Marele Duce Petru.

Ecaterina descopera, incetul cu incetul, cumplita fata a Elisabetei, in spatele imaginii idealizate a tarinei cu inima mare, tot asa descopera, zi de zi, adevarata Rusie, barbara, cruda, jalnica, dincolo de aparenta de civilizatie. Cu Petru are de la inceput o relatie proasta si este inca virgina dupa opt ani de casatorie, din cauza unei probleme medicale a lui Petru. Pe 20 septembrie 1754, dupa noua ani de casatorie, Ecaterina naste un baiat, Pavel Petrovici, despre care se spune c-ar fi copilul lui Serghei Saltikov -un sambelan chipes.

Dupa nastere, ramane singura, Serghei este indepartat printr-o misiune in Suedia, nu i se permite sa-si vada copilul, care e dus in apartamentele imparatesei. Se refugiaza in carti si citeste Analele lui Tacitus, Eseu asupra moravurilor si spiritului natiunilor de Voltaire, Spiritul legilor de Montesquieu. Din aceste lecturi ia lectii de liberalism, viseaza un regim de bunatate, dreptate, inteligenta.
Pe 9 decembrie 1758 naste cel de-al doilea copil, o fata, careia ii da numele de Anna; copilul este al contelui Stanislaw-August Poniatowski, care la 23 de ani a citit mult, vorbeste mai multe limbi, stie ceva filosofie, este un gentilom cosmopolit de prima clasa.

La 25 decembrie 1761 (5 ianuarie 1762, dupa calendarul gregorian), in ziua de Craciun, imparateasa Elisabeta isi da sfarsitul.
Devenit imparat, Petru al III-lea isi izoleaza sotia intr-un colt al Palatului de Iarna iar el se instaleaza cu amanta sa, Elisabeta Vorontova. Ecaterina, insarcinata din nou, de data asta cu Grigori Orlov, va naste pe 11 aprilie un baiat, care va fi incredintat unor rude ale unui servitor devotat. Baiatul, botezat Aleksei, va deveni contele Bobrinski si va fi la originea uneia din familiile cele mai de vaza ale Rusiei. In 1762, din ordinul imparatului, este inchisa in fortareata de la Schlusselburg.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.