Ecaterina cea Mare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Pe masura ce pericolul devine real, prietenii Ecaterinei privesc cu mai multa seriozitate eventualitatea unei revolutii de palat. II dimineata zilei de 28 iunie 1762, Ecaterina care se afla trimisa de sotul sau la Peterhof, pleaca spre Sankt-Petersburg; in fata regimentului Imailovski si apoi a celorlalte regimente, contele Kirill Razumovski o proclama pe Majestatea Sa, imparateasa Ecaterina, suve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecaterina cea Mare

Pe masura ce pericolul devine real, prietenii Ecaterinei privesc cu mai multa seriozitate eventualitatea unei revolutii de palat. II dimineata zilei de 28 iunie 1762, Ecaterina care se afla trimisa de sotul sau la Peterhof, pleaca spre Sankt-Petersburg; in fata regimentului Imailovski si apoi a celorlalte regimente, contele Kirill Razumovski o proclama pe Majestatea Sa, imparateasa Ecaterina, suverana unica si absoluta a intregii Rusii. Duminica, 30 iunie 1762, Ecaterina isi face o intrare triumfala la Sankt-Petersburg, salutata de focuri de artilerie si de aclamatii insufletite.

Petru al III-lea, chiar in dizgratie si inchis, reprezinta o amenintare permanenta pentru tron. La 6 iulie, tarul este asasinat de prietenii imparatesei. Pe 7 iulie ea face public un manifest in care spunea ca tarul Petru al III-lea a facut o violenta colica hemoroidala care i-a pus capat vietii sale.Spre deosebire de Petru al III-lea, care din nepasare sau dispret, a neglijat luni de zile sa fie uns imparat de catre Biserica, Ecaterina decide ca incoronarea ei sa aiba loc la 22 septembrie, la Moscova. Atunci cand convoaca pentru prima oara Senatul la Palatul de Vara este ingrozita de tabloul situatiei financiare si sociale a tarii.

Ia masura infiintarii unei banci de emisiune, care imprima hartie-moneda in functie de cerintele trezoreriei imperiale. Impinsa de curiozitate se duce sa-l vada in inchisoare pe fostul tar Ivan al VI-lea. In fata ei sta un tanar de 22 de ani, cu chip livid si privirea ratacita. Proclamat imparat la varsta de doua luni, detronat nici doi ani mai tarziu de Elisabeta, el descinde in linie directa din Ivan al V-lea, cel Prost, fratele mai varstnic al lui Petru cel Mare. La noua zile dupa lovitura de stat il invita pe Diderot la Sankt-Petersburg, pentru a continua imprimarea Enciclopediei, a carei editare tocmai fusese interzisa in Franta, dupa ce primele sapte volume fusesera deja publicate cu succes. Diderot refuza politicos.

Incepe o corespondenta cu Voltaire care va dura 15 ani, pana la moartea filosofului francez. Ecaterina isi doreste sa fie demna de elogiile pe care i le aduce Voltaire. Sa guverneze ferm dupa idei liberale. Dupa moartea lui Voltaire, la 30 mai 1778, ea achizitioneaza biblioteca acestuia care ajunge la Ermitaj alaturi de biblioteca lui Diderot. Considerandu-se continuatoarea operei lui Petru cel Mare, este dornica sa faca un monument pe care sa-l consacre gloriei predecesorului ei. Inaugurarea statuii din bronz reprezentand pe Petru cel Mare va fi inaugurata la 7 august 1782. Pe soclu e gravat "Lui Petru I, Ecaterina a II-a".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.