Ecaterina Salvarezzo

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

Cand fiul ei, Mihnea al II-lea, inca minor, a fost inscaunat domn in Tara Romaneasca de catre sultanul Murat al III-lea, ea a condus tara, in calitate de regenta, timp de sapte ani (intre 1577-1583). Era o perioada grea, plina de intrigi si pretendenti la tron, tara aflandu-se sub suzeranitate otomana si domnitorii fiind la bunul plac al Portii Otomane, dupa cum reiese dintr-o scrisoare trimisa in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ecaterina Salvarezzo

Cand fiul ei, Mihnea al II-lea, inca minor, a fost inscaunat domn in Tara Romaneasca de catre sultanul Murat al III-lea, ea a condus tara, in calitate de regenta, timp de sapte ani (intre 1577-1583). Era o perioada grea, plina de intrigi si pretendenti la tron, tara aflandu-se sub suzeranitate otomana si domnitorii fiind la bunul plac al Portii Otomane, dupa cum reiese dintr-o scrisoare trimisa in 24 februarie 1578 de catre Doamna Ecaterina surorii sale, Maria Fabrizio, incercand sa o convinga sa nu vina in Tara Romaneasca:

"Esti adevarat sora mea, esti sangele meu si te iubesc si te doresc, dar locul acesta nu sufera ca eu de atata vreme sa ma port dupa ritul grecesc... si acum Domnia Ta sa vii sa mergi la o biserica franca si noi pe de alta parte la alta biserica greceasca. E rusine si ne dispretuieste lumea. Aici sunt locuitorii oameni salbatici, nu sunt ca la Constantinopole si Pera unde sunt amestecati grecii si francii la un loc si iarasi, pe de alta parte, aceasta tara nu e mostenirea noastra; azi suntem, maine nu suntem, dupa voia lui Dumnezeu, si ne aflam in mana turcului si nici noi nu stim unde vom fi pana la capat."
A murit in anul 1590, la Tripoli.

Alexandru al II-lea Mircea
Se naste probabil in Transilvania, unde se stie ca tatal sau era in pribegie cu familia, in asteptarea momentului prielnic sa ia tronul. Despre viata de dinainte de domnie exista doua versiuni, ambele relatate chiar de Alexandru insusi. In prima, pastrata in cronica pictata de la Manastirea Bucovat, marturiseste ca a luat domnia la 40 de ani (deci anul probabil al nasterii este 1529) si ca a stat in temnita [...] de cand a murit Patrasco voievod (cel Bun, 1557 n.a.) ... pana ce a iesit raposatul Petru voievod (cel Tanar, 1568 n.a.) din Tara Romaneasca si cand am stat domnia mea domn a toata Tara Romaneasca [2].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.