E-Defence si societatea informationala

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 0.00

nivel: Facultate

Obiectul studiului si scopul urmarit
Obiectul acestui studiu il constituie definirea locului, rolului si implicatiilor e-Defence in contextul societatii informationale si al societatii cunoasterii (SI-SC).

Scopul urmarit este acela de a realiza integrarea tot mai accentuata a organizatiei militare in ansamblul sau, a e-Defence in particular, in societatea civila romaneasca.Ob[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: E-Defence si societatea informationala

Obiectul studiului si scopul urmarit
Obiectul acestui studiu il constituie definirea locului, rolului si implicatiilor e-Defence in contextul societatii informationale si al societatii cunoasterii (SI-SC).

Scopul urmarit este acela de a realiza integrarea tot mai accentuata a organizatiei militare in ansamblul sau, a e-Defence in particular, in societatea civila romaneasca.Obiectivul final al e-Defence este integrarea tuturor capabilitatilor informationale si informatice intr-o retea informationala nationala de aparare (RINA), care la randul ei, va fi integrata in retelele informationale NATO.

Prin aceasta se asigura interoperabilitatea si alinierea la standardele mondiale ale SI-SC si e-Defence.Concepte-cheie ale SI-SC relevante pentru e-Defence in context romanescOrganizatia militara - in raport cu dimensiunile e-Defence - trebuie sa adopte arhitecturi fundamentale, in virtutea carora sa-si dezvolte infrastructura si aplicatiile specifice, fara a fi necesara justificarea costurilor investitiilor incrementale in infrastructura pentru fiecare initiativa de crestere a valorii sistemului.

Cateva din conceptele cheie ale SI-SC sunt relevante pentru tema abordata:Utilizabilitatea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor;Strategii de achizitii pentru aparare;Strategii de securitate ale razboiului informational.

Utilizabilitatea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor
Organizatiile militare, in pofida specificitatii lor, nu sunt fundamental diferite de orice alta organizatie si, ca si acestea, succesul sau esecul lor va depinde de abilitatea de a ingloba noile concepte, de a asimila tehnologiile avansate din e-business si de a obtine avantaje din evolutia ansamblului procese - tehnologia informatiei. Prin aceasta, se vor pastra calitatile fortelor armate: rapiditate, receptivitate, eficienta, fermitate.Retele virtuale private, entitati ale ducerii razboiului centrat pe retele

Ducerea razboiului centrat pe retele NCW (Network Centric Warfare) presupune utilizarea retelelor integrate de calculatoare si de comunicatii pentru comanda si controlul actiunilor militare in contextul mai larg al sistemelor C4I (comanda, control, comunicatii, calculatoare si informatii).

Din aceasta perspectiva, unul din principalele obiective privind implementarea e-Defence este extinderea si securizarea retelelor de calculatoare ale organizatiilor militare. Este cunoscut faptul ca o retea performanta din punct de vedere al fiabilitatii si securitatii informatiei atrage costuri hardware si software ridicate.

Sistemele de securitate actuale contin componente caracterizate printr-un cost extrem de ridicat si componente cu costuri mai scazute care variaza in functie de latimea de banda a sistemului. In aceste conditii, in armata devine atractiva utilizarea unui numar de servicii de comunicatii peste o platforma comuna de comunicatie de capacitate ridicata, adica a retelelor virtuale private - VPN (Virtual Private Network). Mai multe retele virtuale implementate pe o singura structura fizica de comunicatie opereaza la un pret mult scazut fata de o colectie echivalenta de structuri discrete de comunicatie si de dimensiuni mai mici, fiecare servind un singur client.

O retea VPN reprezinta un grup de doua sau mai multe sisteme de calculatoare conectate intr-o arhitectura privata de comunicatii, cu acces restrictiv si desfasurata prin intermediul unei retele publice. Caracterul privat al unei retele VPN (termenul privat subliniaza accesul restrictiv la un set definit de entitati, o terta parte nu are acces la continutul privat al comunicatiei) depinde in principal de riscul pe care si-l asuma organizatia respectiva: cerintele de secretizare si de securizare pot fi minime sau extrem de ridicate. Generarea informatiei private prin aceste retele nu difera prea mult de trimiterea unei corespondente interne prin intermediul postei sau de expedierea unui fax prin reteaua publica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.