Durerile hepato biliare

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Mecanism: inflamatia peretelui vezicii bilare, inclusiv a invelisului sau extern peritoneal. Se asociaza cu un exces de continut si obstacol. Poate fi litiazica/nelitiazica.
Febra nu lipseste niciodata. Apar semne locale de iritatie peritoneala cu aparare musculara. Durata globala a suferintei este mai mare de 24h. Daca apararea musculara nu impiedica → vezicula biliara creste in volum[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Durerile hepato biliare

Mecanism: inflamatia peretelui vezicii bilare, inclusiv a invelisului sau extern peritoneal. Se asociaza cu un exces de continut si obstacol. Poate fi litiazica/nelitiazica.
Febra nu lipseste niciodata. Apar semne locale de iritatie peritoneala cu aparare musculara. Durata globala a suferintei este mai mare de 24h. Daca apararea musculara nu impiedica → vezicula biliara creste in volum si se poate palpa.

Colica coledociana
Distensie asociata cu obstructie litiazica, inflamatie, functioneaza in segmentul distal, la nivelul papilei.
Element de diagnostic: triada durere, icter, febra.Icterul: fluctuant, variaza cu componenta functionala spastica. Singurul mecanism al obstacolului poate fi spasmul.Febra este legata de aparitia angiocolitei (inflamatia cailor biliare). Uneori colica pancreatica (de Wirsung) poate avea caractere similare colicii biliare sau coledociene.
Alte dureri: legate de afectiuni specifice hepatice: colecistita cronica cu dureri in tablou, ce nu pot fi bine delimitate de alte dureri din zona - durere in punct cistic accentuata in inspir profund (punctul Murphy).

Mecanism: edem important cu distensie de capsula, asociat cu necroza parcelara, aparitia de hemoragii si colectii lichidiene inflamatorii.
Asocierea unei complicatii viscerale si somatice explica aparitia uneia dintre cele mai intense dureri, intr-un context de manifestari clinice sugestive.Durerea este in general localizata in abdomenul superior, cu tendinta de lateralizare in stanga si tendinta de iradiere in spate. Initial, localizarea este epigastrica cu lateralizare → durerea in bara.In caz de perforatie debutul brutal este dependent de continutul ce ajunge in abdomen: HCl: brutal, insidios cand ajunge continut intestinal.

Durata este in general mare, spontan are tendinta sa scada pe masura ce peritonita intra in stadiul terminal (semn de complicatie cu risc de ireversibilitate a peritonitei).
Cel mai important factor ce produce durerea este miscarea, apasarea. Bolnavul sta cat mai imobilizat, producand chiar o respiratie superficiala si lenta. Apasarea propriu-zisa de examen produce o agravare importanta a durerii, mai ales cand apasarea inceteaza brusc: "semnul decompresiunii", cu tendinta de a se inlocui cu o lovitura usoara sau cu percutia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.