Dupa melci

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.22

nivel: Liceu

Dupa melci
In partea a doua a peziei furia naturii realizata din mai multe tablouri poetice este sugerata de vifornita tarzie.

Dupa melci
Copilul aflat langa foc isi imagineaza suferinta melcului si regreta faptul ca la last in frunzis expus furiei naturii. Melcul este surprins de ger si degera. Existenta sa vegetativa capata una spiriruala in mintea copilului. Astfel [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dupa melci

Dupa melci
In partea a doua a peziei furia naturii realizata din mai multe tablouri poetice este sugerata de vifornita tarzie.

Dupa melci
Copilul aflat langa foc isi imagineaza suferinta melcului si regreta faptul ca la last in frunzis expus furiei naturii. Melcul este surprins de ger si degera. Existenta sa vegetativa capata una spiriruala in mintea copilului. Astfel copilul intors a doua zi in locul unde-l lasase, descopera consecintele nefaste ale descantecului.

Dupa melci
Punctul culminant al poeziei il reprezinta incantatia indurerata: “ Melc, melc, ce-ai făcut,/ Din somn cum te-ai desfăcut ?/ Ai crezut în vorba mea/ Prefăcută… Ea glumea !”. Aceasta este reactia unui suflet care traieste revelatia lumii si a puterii maxime a cuvantului „forta lui demiurgica”.

Dupa melci
Bogetul si lamentatia copilului pun in evidenta suferinta acestuia de determinare a mortii intamplatoare, accidentale a melcului. Interventia copilului la momentul inoportun se face intr-un mod infantil: melcul este luat si asezat in podul casei pentru ai fi aproape in momentele de deznadejdie.

Copilul se simte dator sa-l ocroteasca si dupa moarte protejandul de vigizitandurile vremii.
Aceasta apropiere se face intr-un mod trist reprezentand o experienta de cunoastere si o maturitate sufleteasca.
Textul se incheie atfel prin acelasi descantec de data aceasta ca un boget si devenit leit motivul poeziei.

Poetul ne infatiseaza astfel perioada copilariei descrisa prin trairile intense ale copilului de alta data, sensibilitatea acestuia in fata unei finte mici neajutorate aflata in pragul mortii; toate acestea reprezentand o arta poetica a modernismului. Pentru poet iubirea si creatia sunt ingemanate asa cum si el apartine simultan unui timp prezent si trecut. Sonoritatea trista reluarea leit motivului sunt trasaturi moderniste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.