Dupa melci

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.03

nivel: Gimnaziu

Poemul dupa melci a fost publicat in anul 1921 in revista "Viata Romaneasca" si apoi in decembrie in acelas an, in preajma Craciunului poemul apare intr-o placheta rau ilustrata de pictorul Teisan. Acesta neintelegand poemul sau citindu-l superficial l-a ilustrat ca si cand ar fi o carte pentru copii desii avem de-a face cu un poem filozofic. Poetul nu era in tare si cand s-a intors, s-a suparat s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dupa melci

Poemul dupa melci a fost publicat in anul 1921 in revista "Viata Romaneasca" si apoi in decembrie in acelas an, in preajma Craciunului poemul apare intr-o placheta rau ilustrata de pictorul Teisan. Acesta neintelegand poemul sau citindu-l superficial l-a ilustrat ca si cand ar fi o carte pentru copii desii avem de-a face cu un poem filozofic. Poetul nu era in tare si cand s-a intors, s-a suparat si a retras cartea din librarii.
Firul epic al poemului urmareste intr-o primavara, adica in anotimpul reinvierii naturii confuzia dintre regnuri ce nu poate fi decat poetica.De altfel chiar din dedicatie ni se atrage atentia ca a imprumutat glasul de copil al unchiului sau, Sache Soiculescu. Din firul epic intelegem de la copilul care povesteste ca odinioara intr-o primavara, a pornit cu alti copii sa culeaga primele flori si daca va avea noroc sa aduca acasa si un melc. In special in mediul rural, rustic, copii plictisiti de sederea prea indelungata in casa, de cum da soarele primaverii sunt dornici sa tatoneze semnele acestui anotimp. Copilul care povesteste isi da seama ca era altfel decat ceilalti, adica predestinat sa gaseasca melcul si sa iasa din randuiala familiei.

"Dintr-atatia frati mai mari
Unii morti,
Altii plugari.
Dintr-atatia frati mai mici
Prunci de treaba,
Scunzi, peltici.
Numai eu rasad mai rau
Dintr-atatia ( prin ce har?)
Ma brodisem sui, hoinar...
Eram mult mai prost pe-atunci.."

Imaginile urmatoare imortalizeaza tocmai plecarea aceasta a copiilor la padure intr-o primavara deoarece sufletul infantil mentine treaza aceasta aplecare pentru descoperirea semnelor primaverii. Limbajul folosit este cel specific magiei folclorice intretinand atmosfera de mister. Mai intai facem cunostinta cu acest cadru folcloric inedit cand copii porneau in postul Paresimilor desmortind odata cu albinele.

"...Cand Parisim da prin lunci
Cu pietrisul de albine
Ne parea la toti mai bine
Tanci ursuzi,
Desculti si uzi,
Fetiscane
(Cozi plavane)
Infasate-n lungi zavelci
O porneau in turma bleaga
Sa culeaga
Ierburi noi, craite, melci
Era umed la bordei
Si tuleam si eu cu ei."

Dupa acest preludiu urmeaza poemul propriu-zis in care copilul narator isi aminteste de-o primavara cand i-a fost dat sa plece la padure cu ceilalti copii, dar desprinzandu-se de ceata lor a gasit melcul. Copilul obosise fiind probabil mai mic decat ceilalti si se odihnea pe o buturuga sub o tufa de alun. In credintele populare, lemnul de alun are proprietati magice si se foloseste atat in cautarea izvoarelor subterane cat si pentru descantece. Obosit, copilul scormoneste prin frunzisul aproape putred si jilav in speranta ca va gasi melcul. Intradevar dupa putin timp il gaseste dar forma in care se afla acesta il dezamageste, deoarece era ascuns in cochilia lui. Ca orice copil se foloseste de un descantec al melcului provocandu-l sa iasa afara din cochilie, dar pentru aceasta il amageste zicandu-I ca primavara s-a instalat cu adevarat, iar el sta mai departe ascuns in cochilia de var.
Pe planul simbolurilor metaforice, melcul ar semnifica increatul =un stadiu preexistential care anunta viata, se poate transforma in ceva viu dar in momentul acela se autodistruge, se naste ceva dintransul si tot ce se naste e sortit mortii.
Tot la Ion Barbu un alt exemplu al increatului va fi oul(cu plod) care daca este pus sub closca da nastere unui pui. Oul ar putea ascunde o posibila nunta glorificata in poeziile lui (Oul dogmatic).


"Vezi, atunci mi-a dat prin gand,
Ca, tot stand si alergand
Jos, in vraful de foi ude,
Prin lastari si vrejuri crude,
S-ar putea sa dau de el:
Melcul prost, incetinel.
In ungher adanc, un gand,
Imi soptea ca melcul bland
Din mormant de foi pe-aproape,
Cheama omul sa-l dezgroape..."

Nemultumit de ceea ce vede, copilul oficiaza un rirual naiv pur si gratuit cum sunt de obicei jocurile de copii, unde se produce o redescoperire a lumii prin invitatie si invocatie totenica. Totul se petrece in joaca, dar jocul devine pe nesimtite din ce in ce mai
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.