Dubai un spatiu al modernitatii si al viitorului

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Liceu

La origine, principala, și aproape unica, producție a locului erau perlele naturale. Începând însă de la sfârșitul celei de-a treia decade a secolului XX, când producția japoneză a perlelor de crescătorie a desființat această sursă de venituri, Dubai s-a specializat în comerțul cu aur. Așa se face că acest emirat minuscul este astăzi cel mai important client al piețelor aurului din Londra sau Zür[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dubai un spatiu al modernitatii si al viitorului

La origine, principala, și aproape unica, producție a locului erau perlele naturale. Începând însă de la sfârșitul celei de-a treia decade a secolului XX, când producția japoneză a perlelor de crescătorie a desființat această sursă de venituri, Dubai s-a specializat în comerțul cu aur. Așa se face că acest emirat minuscul este astăzi cel mai important client al piețelor aurului din Londra sau Zürich, de unde vin direct avioane încărcate cu lingouri, care aterizează zilnic pe aeroportul din Dubai.

O dată ajunse aici, lingourile sunt transformate, de cele mai multe ori, în bijuterii, expuse apoi spre vânzare în zecile de prăvălii minuscule care formează “Suqul aurului”; alteori, pleacă mai departe, de obicei pe micile vase de lemn, numite “dhows”,
Chiar dacă vestigiile vechiului oraș Dubai au dispărut aproape cu desăvârșire, fiind înlocuite de nenumărate blocuri care adăpostesc birouri sau hoteluri din cele mai moderne, la numai câțiva pași, în vechiul port de la Deira, se poate contempla o lume multicoloră, trăind și muncind după aceleași regului ca acum sute de ani.

Vasele ancorate la chei, par ieșite din relatările lui Marco Polo, care spunea: “În aceste corăbii se găsesc mai multe mărfuri și bogății decât pe toate fluviile și mările Occidentului creștin.”. Numai că acum, spre deosebire de vremea lui Marco Polo, Dubaiul s-a specializat în vânzarea “en-gros” a tuturor instalațiilor electronice posibile și imaginabile.

Noaptea, în suq, este poate singurului loc și moment în care elementul femin este prezent, ba chiar dominant, pentru că la Dubai mai bine de 70% din populație este masculină. În timpul zilei însă, toată populația de turiști “bișnițari”, ruși sau asimilați, neavând mare lucru de făcut, stau cu burta la soare în jurul piscinelor din hoteluri. De unde altă idee de dezvoltare pentru viitor: turismul.

Însă nu orice fel de turism! Dubaiul încearcă să atragă oamenii cu bani, cărora trebuie sa le propună servicii de calitate superioară. Drept care au fost construite mai bine de două sute de hoteluri și multe altele încă în proiect.

Binențeles că în aceste hoteluri ultramoderne fiecare cameră este înzestrată cu aparate de ultimă oră, - fax, computer, Internet-, ba chiar este propusă și o listă de vreo sută de ziare din toate colțurile lumii, care pot fi imprimate și puse la dispoziție numai la trei ore după ce au fost editate în țara lor de origine.

Și pentru că toți acești turiști-cumpărători nu trebuie să fie prea departe de centrele comerciale, unde să se poată cheltui banii într-o atmosferă agreabilă cu muzică de fond și aer condiționat, care nu lasa de imaginat că afară temperatura poate urca la mai bine de 50 grade C, s-a decis mărirea spațiului construit, chiar lângă centrul orașului prin crearea a două insule artificiale, în formă de palmier, la care fiecare ramură, este acoperită cu blocuri de locuințe, hoteluri, parcuri și cheiuri amenajate pentru a permite acostarea vapoarelor cu pânze.

Orașul se poate lăuda, de asemeni, cu cel mai mare aeroport din lume, cu cea mai înaltă clădire, cu singurul hotel de șapte stele din lume, simbol al Dubai-ului, și lista exclusivităților poate continua cu extraordinarele proiecte la care nimeni nici măcar nu a visat că ar putea fi posibile.

Precum The Three Palm – Jabel Ali, Jumeirah și Deira – cele trei insule artificiale, un alt proiect este The World – probabil cel mai îndrăzneț proiect vreodată gândit de către developerii din Dubai, 300 de insule construite sub forma de planiglog, localizate la 4 kilometri (2.5 mile) distanță de coasta Dubai-ului, iar lista poate continua cu multe alte proiecte uimitoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.