Dualismele Occidentului - o analiza sincronica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Asa a fost pentru nenumarati marcioniti, maniheeni, pauli-cieni si cathari, a caror optiune originala si fundamentala semana in totul cu metoda gangsterului, caci consta intr-o alternativa simpla : un principiu sau doua principii. Sau Raul provine din Bine si atunci Binele nu-i chiar bun, iar Raul nu-i chiar rau; sau Binele si Raul sint despartite, Binele-i bun, Raul - rau. in acest punct, patratu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dualismele Occidentului - o analiza sincronica

Asa a fost pentru nenumarati marcioniti, maniheeni, pauli-cieni si cathari, a caror optiune originala si fundamentala semana in totul cu metoda gangsterului, caci consta intr-o alternativa simpla : un principiu sau doua principii. Sau Raul provine din Bine si atunci Binele nu-i chiar bun, iar Raul nu-i chiar rau; sau Binele si Raul sint despartite, Binele-i bun, Raul - rau. in acest punct, patratul isi putea face aparitia, pentru a stabili ca exista de asemenea lucruri bune fi rele in acelasi timp, lucruri mai mult bune decit rele sau lucruri mai mult rele decit bune.

Atita singe a curs pentru atit de putin, si pentru inca mai putin continua sa curga. Se moare si se traieste intr-un adevar care nu-i decit unul din multe.Ce sa credem insa despre "radacina existentiala", despre ideea pe care toti acesti oameni si-o faceau despre lume? Ea este in general atribuita unei situatii de "criza", economica, politica, reli-gioasa sau de toate felurile la un loc, o "criza" cu majuscula. Oare au fost ei bolnavi, nevrotici, ca sa surghiuneasca astfel lumea in sfera Raului sau cel putin a amestecului ?

Cu siguranta, sistemul nu-i inocent, iar batalii se dau pe toate fronturile, pentru un simplu iota. De aici insa pina la a stabili o legatura strinsa intre un anumit "sentiment al lumii" si activarea optiunii "aceasta lume este rea", distanta este uriasa. Cei care gindesc astfel nu sint nici mai mult nici mai putin in "criza" decit ceilalti, nici mai mult nici mai putin "bolnavi" sau "pesimisti".

Ei nu fac decit sa gindeasca si uneori gindesc mai bine decit adversarii lor.Sa revenim insa la alegerea initiala intre doua principii sau pentru doua principii. Nu exista nici o optiune inaintea acesteia, pentru simplul motiv ca sistemul nu continea inca posibilitatea de a anula transcendenta: aceasta inovatie nu s-a prezentat spiritului european decit la finele secolului al XVIII-lea si ei ii vom consacra ultimul capitol al cartii de fata.

Lumea este creata. Ea poate fi creata, logic, de Bine, de Rau, de amindoua, de nici unul. Daca un creationist de astazi gindeste ca lumea nu-i decit buna, pacatuieste desigur prin exces de optimism. Trebuie sa existe ceva care s-o degradeze, care sa-i justifice starea actuala si pe cea anterioara, patrunsa de impermanenta, de suferinta si de neliniste : Diavolul este o necesitate a primei reflectii asupra experientei lumii.

Si totusi, dualistii nu exclud nici una dintre cele patru ipoteze: pentru maniheeni, lumea a fost creata de Bine; pentru anumiti gnostici, pentru paulicieni si catharii radicali - de Rau; pentru bogomili si catharii moderati, lumea a fost creata de Bine si organizata de Rau, dar Raul depinde de Bine: aceste doua curente nu sint cu adevarat dualiste ; pentru majoritatea gnosticilor si a marcionitilor, lumea a fost creata de un intermediar care nu-i nici bun, nici rau. in gnosticism, el se afla in legatura si cu Binele si cu Raul, iar Raul deriva uneori din el, fiind, paradoxal, superior prin natura intermediarului insusi.

Pentru Marcion, Raul deriva tot din intermediar, dar raporturile dintre ei sint incordate : Raul nu-i adversarul Binelui, ci al Demiurgului intermediar din care provine.Unde malum ? Daca se postuleaza doua principii, Raul este unul din ele: nu are origine, nici inceput. Daca se postuleaza un prinAZcipiu, Raul trebuie sa derive din Bine. Pentru a-l explica, este nevoie de un mit, de un Lucifer cazut, un Iblis, un Samael. Gnosticii recurg la doua mituri, extrase dintr-un repertoriu dualist fara virsta.

Nu mai reanalizam variantele secventelor celor doua mituri, cu diversele lor aranjamente (v. supra, cap. V, ss 18-l9). Marcion, bogomilii si catharii monarhieni se folosesc de mitul iudeo-crestin al lui Lucifer. Primul, care optase deja pentru o separare a lumilor si a principiilor, transpune mitul arhanghelului cazut in lumea de jos; ceilalti, dimpotriva, il formuleaza intr-o modalitate aproape ortodoxa.
In acest punct ajunse, toate dualismele si pseudodualismele din Occident se gasesc in fata unei alegeri simple, dar de bataie lunga : trebuie sa infrunte mitul biblic al Genezei, si il supun unei interAZpretari libere, pornind de la premisele lor dualiste sau pseudo-dualiste.

Respingerea VT, in totalitate sau in parte, ar fi fost oare posibila inainte de aparitia crestinismului ? Altfel spus, se poate gindi ca ar fi existat pentru respingerea lui ratiuni anterioare distinctiei pauli-ciene a celor doua regimuri, sub lege si sub gratia! Astfel de ratiuni, dupa cum am demonstrat in alt loc, par sa fi existat intr-un iudaism fundamentalist ortodox, inselat in asteptarile sale teologico--politice dupa caderea Templului, in 70 p.C.

Cu certitudine, Pavel radicalizeaza termenii problemei, in asa fel incit ar fi de negindit ca un numar de consecinte sa nu se produca, dat fiind ca aici se gasesc premisele sistemului si ca sistemul, o data ce s-a pus in miscare, tinde sa-si activeze toate posibilitatile.
Cu ce trebuie asociat VT ? Cu Binele, cu Raul, cu amindoua, cu nici unul.

Aici pseudodualistii se indeparteaza de ortodocsi, neatri-buind in totalitate VT Binelui. Numai acei intelectuali origenizanti, catharii radicali din Desenzano, vor accepta realitatea VT pentru o lume creata de Bine, o lume care totusi, fiind fizica, n-ar avea cum
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.