Drobeta Turnu-Severin

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Drobeta (Drobeta in limba getilor , drub = despicatura, dupa cum arata Dunarea in fata insulei Simian ) a fost o redescoperire a legiunilor romane in deambularile imperiului dupa noi spatii, ca pentru o globalizare a lumii de atunci. Dacii au fost cuceriti dupa trei razboaie, ultimele doua castigate cu greu de imparatul Traian in asnii 101-106. Apoi a urmat romanizarea, un program care echivala cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drobeta Turnu-Severin

Drobeta (Drobeta in limba getilor , drub = despicatura, dupa cum arata Dunarea in fata insulei Simian ) a fost o redescoperire a legiunilor romane in deambularile imperiului dupa noi spatii, ca pentru o globalizare a lumii de atunci. Dacii au fost cuceriti dupa trei razboaie, ultimele doua castigate cu greu de imparatul Traian in asnii 101-106. Apoi a urmat romanizarea, un program care echivala cu un proces de civilizare occidentala.

In timpul lui Hadrian (117-138), orasul a fost declarat municipium (in anul 121) cand populatia atinsese 14000 de locuitori, iar in timpul lui Septium Sever 193-211, a fost ridicat la rangul de colonia.Anul 1233 poate fi luat ca data de nastere a unei noi cetati peste ruinele Drobetei, locul regasindu-se de acum sub numele de Severin (Severinopolis), iar de aici Banatul de Severin, Terru Zeorino, Tara Severinului.

Numele de Severin poate ca a fost preluat in amintirea imparatului Septimiu Sever, care ridicase Drobeta la rangul de colonia.In 1524 dupa un atac devastattor al turcilor lui Soliman Magnificul din Cetatea Severinului a mai ramas vertical doar un Turn, de unde meghedintenii vor numi locul Turnul lui Sever.La data infiintarii sale din 23 aprilie 1833, noul oras Severinul, cum a fost botezat, intra in epoca moderna cu fata spre Dunare si cu aceasta istorie la temelie si cu ferestrele unui prezent prosper.

Severinul a fost un dar al momentului istoric numit Pacea de la Adrianopol din 1829, prin care s-a editat libertatea navigatiei pe Dunare si a relatiilor comerciale. De acum Severinul va deveni port si poarta de legatura intre Europa Centrala si Dunarea de Jos, intre Europa si Orientul Apropiat.In 1968 Turnu-Severin a redevenit resedinta de judet, iar in 1972 municipiu, adaugandu-i-se la nume si pe cel antic - Drobeta.

3. Obiceiuri si traditii
Peste ani s-au pastrat ca obiceiuri sarbatoarea Craciunului cu specificul sau : taierea porcului si pregatirea bucatelor traditionale :carnati,sunca,cartabos,toba ; colindatul (steaua,capra,plugusorul,sorcova) ; pomenirea mortilor ; impodobirea bradului, daruri pentru copii oferite de Mos Craciun, serbari langa pomul de iarna, organizarea Pomului de iarna in centrul orasului ; sarbatoarea Anului Nou in familie sau cu prietenii ; sarbatoarea Pastelui - taierea mielului, pregatirea bucatelor traditionale :drob,friptura,cozonac ; vopsirea oualelor, incondeierea acestora cu diferite semne :crucea,bradul ,puii ; daruri aduse de iepuras care simbolizeaza fertilitatea , el fiind cel care naste cei mai multi pui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.