Dresajul delfinilor

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.61

nivel: Liceu

Sa examinam acum 9 lectii importante pe care stiinta ni le-a predat, ca urmare a lungilor ani de cercetari asupra tehnicii incurajarii:
1. Animalul trebuie sa fie pregatit sa invete.
Specialistii nu incearca sa dreseze un animal cand acesta este obosit, bolnav, sau cand incearca sa evite procesul de invatare. Animalul trebuie sa fie pregatit sa asculte ceea ce vrea sa-i spuna dresoru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dresajul delfinilor

Sa examinam acum 9 lectii importante pe care stiinta ni le-a predat, ca urmare a lungilor ani de cercetari asupra tehnicii incurajarii:
1. Animalul trebuie sa fie pregatit sa invete.
Specialistii nu incearca sa dreseze un animal cand acesta este obosit, bolnav, sau cand incearca sa evite procesul de invatare. Animalul trebuie sa fie pregatit sa asculte ceea ce vrea sa-i spuna dresorul.

Intr-o experienta pasionanta, un psiholog a inregistrat semnalele emise de creierul pisicilor. Aceste semnale indicau ca un sunet a fost transmis de-a lungul nervului auditiv si a atins creierul. De fiecare data cand se producea un mic declic in apropierea urechii pisicii, aparatul montat la nivelul creierului indica o schimbare specifica.

Apoi operatorul plasa in fata pisicii un borcan de sticla cu soricei vii. Apoi producea din nou respectivul declic. De aceasta data aparatul nu mai indica nici o schimbare la nivelul creierului. Pisica nu mai auzea ceea ce la inceput era perfect audibil. Zgomotul nu mai atingea centrii cerebrali superiori.

De prea multe ori incercam sa invatam copiii cate ceva in momente in care acestia nu sunt pregatiti sa invete. Sa imprumutam deci acest principiu si sa-l aplicam si in psihologie: nu incercati sa invatati copilul ceva cand este obosit sau suparat, si care oricum se pune in situatia de a refuza invatarea.

2. Animalul trebuie sa fie in stare sa faca ceea ce incercati sa il invatati. Dresorii sunt oameni realisti. Ei stiu ca pot invata un delfin sa sara printr-un cerc dar mai stiu si faptul ca nu-l vor putea invata niciodata sa bata la masina. Deci nu incearca.

Este un lucru elementar, spuneti dumneavoastra. Dar ganditi-va la tot ceea ce parintii incearca sa-i invete pe copii, lucruri la fel de imposibile pentru ei, cum este si scrisul la masina, pentru un delfin. De exemplu: a fi curat la varsta de noua luni. Sa stea linistit la restaurant la varsta de doi ani. Sa fie politicos si sa aiba bune maiere la patru ani. Sa asculte la doi ani ca si cand ar avea cinci. Lista este interminabila.

Multi parinti asteapta din partea copiilor lor sa invete lucruri care depasesc capacitatea lor si uita de natura copilului si de stadiul sau de dezvoltare. Avem tendinta de a astepta de la el mult mai mult decat este el pregatit sa ofere. Din acest motiv parintii reusesc mai bine cu un al doilea sau un al treilea copil. Invata pe parcurs la ce se pot astepta din partea copiilor.

3. Dresorii evita pedepsele, le folosesc numai ca ultima alternativa, pentru a-l impiedica pe "elev" sa se sinucida sau sa se raneasca grav.
Trebuie ca si noi sa fim realisti. Daca baietelul dumneavoastra de doi ani se precipita in mod repetat sa traverseze strada, nu aveti alta solutie decat sa il pedepsiti.

Administrati-i o palma la fund pentru a-l invata sa nu se mai comporte intr-un mod atat de periculos. Va trebui sa-i impuneti judecata dumneavoastra pana cand va fi capabil sa gandeasca singur si sa stapaneasca situatia. Dar, este posibil totusi, sa invatam copilul multe lucruri fara a fi obligati sa recurgem la pedepse.

De ce trebuie evitate? Deoarece adevaratul lor efect este de a suprima temporar o reactie. Comportamentul sanctionat nu este descurajat in permanenta; cand efectul represiv se va atenua, comportamentul va redeveni identic cu cel anterior.

In acest fel, un psiholog a dresat un soarece alb sa apese un levier din propria sa cusca pentru a avea de mancare. Levierul era legat cu un fir electric in asa fel incat, de fiecare data cand soarecele il apasa, simtea o usoara descarcare. Soarecele se retrage sub actiunea acestui efect si inceteaza sa mai apese levierul. Dar totusi il apasa de fiecare data cand ii era foame. Acest comportament a fost suprimat temporar dar nu definitiv.

Daca pedeapsa nu era repetata soarecele reincepea sa apese levierul ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Alte motive ar trebui sa ne incite sa ne pedepsim copiii cat mai rar. Fie ca dresati un animal, sau ca educati un copil, de fiecare data cand il pedepsiti il invatati sa va deteste si sa se teama de dumneavoastra.

Nu trebuie sa invatam copilul nici ura, nici teama decat in cazurile absolut necesare pentru a-l proteja de el insusi. De fiecare data cand un profesor pedepseste un debutant, acest lucru devine un "stimul de aversiune", la fel ca o descarcare electrica. Debutantul va incerca pe viitor sa-l evite pe profesor si materia pe care acesta o preda.

Am ingrijit intr-o zi un fizician care a ales aceasta cariera ceva mai tarziu. Intr-un mod neasteptat, a inceput sa evite cursurile de fizica atunci cand era la universitate. Dupa multi ani, in timp ce il tratam, a inteles motivul atitudinii sale. Primul sau contact cu fizica a fost intr-o clasa a unui profesor despre care isi aducea foarte bine aminte ca si de niste experiente facute cu clopote de sticla si curent electric.

Isi aducea aminte de profesorul cu fata mica, sinistra, cu buzele subtiri si un comportament meschin fata de copii. Acesta il umilea si il ridiculiza de fiecare data cand nu reusea prea bine. Acest profesor simboliza "fizica" pentru pacientul meu. A invatat sa chiuleasca, intr-atat de mult se asemana pentru el acest profesor cu levierul din cusca soarecelui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.