Drepturile si indatoririle angajatilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.74

nivel: Facultate

a)Stabilirea nevoii de recrutare poate fi facuta de uncompartiment al firmei . la aparitia acestei nevoi de personal pot fi cauze diferite: crearea unui nou post sau aparitia unui post vacant in urma plecarii titularului, existenta unui post vacant etc.Seful compartimentului se adreseaza printr-o cerere sefului ierarhic caruia ii este subordonat si solicita incadrarea unei persoane.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile si indatoririle angajatilor

a)Stabilirea nevoii de recrutare poate fi facuta de uncompartiment al firmei . la aparitia acestei nevoi de personal pot fi cauze diferite: crearea unui nou post sau aparitia unui post vacant in urma plecarii titularului, existenta unui post vacant etc.Seful compartimentului se adreseaza printr-o cerere sefului ierarhic caruia ii este subordonat si solicita incadrarea unei persoane.

b)Analiza cererii de recrutare se face de catre compartimentul ierarhic superior si serviciul sau directia de resurse umane. Se verifica daca s-a tinut cont de cresterea productivitatii muncii , daca volumul de viitor de activitate justifica existenta postului de activitate cerut etc. Se verifica daca pot fi aplicate solutii provizorii: lucru cu program partial, contract pe perioada determinata etc.

In aceasta etapa se stabilesc : nivelul de cunostinte solicitat, experienta, calitatile psihologice ale persoanei care va ocupa postul.
c) Definirea continutului postului inseamna stabilirea sarcinilor, atributiilor ce vor reveni noului angajat. Cuprinsul postul se reflecta in fisa postului , care se prezinta candidatilor.
d) Prospectarea interna a posibilitatilor de angajare De regula posturile noi sunt propuse cu prioritate salariatilor intreprinderii, astfel se urmareste o selectie interna a salariatilor Se folosesc urmatoarele modalitati :- informarea salariatilor prin afisaj, note de serviciu, publicarea in buletinul informativ sau ziarul intreprinderii.

e) Prospectarea externa a posibilitatilor de angajare Se face din urmatoarele motive:
-dorinta de a compara candidaturile interne cu solicitarile candidatilor externi;
-necesitatea cunoasterii situatiei existente pe piata muncii;
-cerinta de a imbogati potentialul intern al firmei prin venirea altor specialisti;
- imposibilitatea de a gasi candidati interni.

Mijloace de prospectare externa :
- candidaturi externe din initiativa solicitantilor de posturi;
- anunturi in presa ( anuntul va contine : denumire firma, sector de activitate, merimea ei, locul pe piata, obiectivele urmarite; - denumirea postului vacant, obiectivele acestuia, perspectiva profesionala;-profilul candidatului ( nivel pregatire, experienta, varsta ); -avantaje oferite:salarii, pregatire , alte avantaje;
- solicitarea unor firme specializate in recrutarea si selectia de personal.

f) Trierea candidatilor O prima faza are in vedere analiza scrisorilor de motivatie si a C.V.-urilor trimise de candidati, in raport de exigentele postului. Se elimina aproximativ 80 % din candidaturile prezentate.In unele cazuri trierea se face de un grafolog. Se raspunde atat celor respinsi cat si celor selectati .

In faza a doua se completeaza chestionare standard de catre persoanele ale caror candidaturi au fost retinute.
g) Intocmirea chestionarelor Prin continutul lor intreprinderea trebuie sa-si permita sa-si formeze o imagine clara asupra candidatilor. Candidatul are posibilitatea sa nu raspunda la anumite intrebari daca informatiile solicitate nu sunt relevante pentru aprecierea profesionala sau se refera la viata personala.

h)Interviurile . Interviul are dublu scop:- sa informeze pe candidat despre intreprindere, postul vacant, cerintele acestora; - sa permita candidatului sa prezinte informatii ample despre trectul profesional si aspiratiile de perspectiva. Factorii care influenteaza eficienta interviului sunt: -conditile de desfasurare, - existenta unei scheme a discutiilor;- capacitatea persoanei care conduce interviul de a asculta pe candidat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.