Drepturile reale principale

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ambele sunt drepturi patrimoniale. Dar ele se deosebesc in primul rand prin structura lor: in dreptul real o singura persoana in fata lucrului; in dreptul de creanta, doua persoane. Cele doua drepturi au o natura foarte diferita: de exemplu, uzufructuarul are dreptul de folosinta pe cand locatarul are dreptul pe care inchiriatorul i l-a dat de folosinta; unul are un drept real, celalalt un drept d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile reale principale

Ambele sunt drepturi patrimoniale. Dar ele se deosebesc in primul rand prin structura lor: in dreptul real o singura persoana in fata lucrului; in dreptul de creanta, doua persoane. Cele doua drepturi au o natura foarte diferita: de exemplu, uzufructuarul are dreptul de folosinta pe cand locatarul are dreptul pe care inchiriatorul i l-a dat de folosinta; unul are un drept real, celalalt un drept de creanta.
Alte deosebiri:- privind subiectele si obligatiile subiectului pasiv; in principiu, drepturile reale sunt absolute, pe cand drepturile de creanta sunt relative;- drepturile reale prezinta doua importante prerogative si anume: dreptul de urmarire si dreptul de preferinta.

Ass. 6. Dreptul de proprietate publica
1. Definitie. Reglementare - Dreptul de proprietate publica este acel drept de proprietate in care atributele acestuia se exercita de catre stat si unitatile administrativ-teritoriale si care poarta asupra bunurilor din domeniul public el fiind inalienabil, imprescriptibil si insesizabil. 2. Subiectii (titularii) dreptului de proprietate publica. - Potrivit dispozitiilor legale in vigoare titularii dreptului de proprietate publica sunt :- statul cu privire la bunurile din domeniul public de interes national ;

- unitatile administrativ-teritoriale (comuna, orasul, municipiul si judetul) asupra bunurilor din domeniul public de interes local.
3. Obiectul dreptului de proprietate publica. - Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in art. 3 dispune ca: domeniul public este alcatuit din bunurile prevazute de art. 135 alin. 4 din Constitutie, din cele stabilite prin anexa care face parte integranta din prezenta lege si din orice bunuri care, potrivit legii sau prin natura lor sunt de uz sau de interes public si sunt dobandite de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale prin modurile prevazute de lege.

4. Caracterele dreptului de proprietate publica sunt in numar de trei: el este inalienabil, imprescriptibil si insesizabil.
5. Modalitatile de exercitare a dreptului de proprietate publica sunt de competenta organelor centrale ale puterii executive pentru bunurile din domeniul public de interes national si autoritatile publice locale pentru bunurile din domeniul public de interes local. In concret aceste modalitati sunt dreptul de administrare, concesionarea, inchirierea si dreptul de folosinta asupra unor bunuri imobile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.