Drepturile omului si declaratia universala a drepturilor omului

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Asadar ideea acestor drepturi a nascut controverse de natura politica si filosofica.aspectul politic a fost pus in evidenta de faptul ca la 1948, cand Adunarea Generala a O.N.U. a hotarat elaborarea si promulgarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, drepturi positive au fost incluse in aceasta la propunera Uniunii Sovietice.

Accentual pus de tarile comuniste asupra dreptur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile omului si declaratia universala a drepturilor omului

Asadar ideea acestor drepturi a nascut controverse de natura politica si filosofica.aspectul politic a fost pus in evidenta de faptul ca la 1948, cand Adunarea Generala a O.N.U. a hotarat elaborarea si promulgarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, drepturi positive au fost incluse in aceasta la propunera Uniunii Sovietice.

Accentual pus de tarile comuniste asupra drepturilor economice a mascat nerespectarea in aceste atri a drepturilor fundamentale, negative ale omului.

Din punct de vedere filosofic, probabilitatea este daca drepturile positive sunt realmente drepturi ale omului. De asemenea, in multe tari drepturile pozitive pur si simplu nu pot fi satisfacute datorita nivelului scazut de dezvoltare economica; de aceea ele apar mai curand ca scopuri, idealuri de atins decat ca drepturi.

Si crestinismul sustine universalitatea drepturilor omului, cerand ca fiecare san e iubim aproapele ca pe noi insine. aceasta nu inseamna ca fieare om procedeaza astfel; legea crestina nun e spune cum ne comportam realmente fata de ceilalti, ci cum ar trebui san e comportam. Tot asa drepturile omului nu privesc felul in care sunt si actioneaza realmente oamenii; nu descriu felul in care oamenii beneficeaza de libertatea de gandire, de exprimare sau de acces la educatie. Ele nu sunt descriptive ci au un character normative: arata cum ar trebui sa fie tratat fiecare.

Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost promulgata de Adunarea Generala a O.N.U. ca ideal comun al tuturor popoarelor si natiunilor de pe Terra.

• Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi.
• Fiecare om se poate prevala de toate drepturile si libertatile proclamate in prezenta declaratie fara nici unn fel de deosebire (rasa, culoare, sex, religie, opinie politica sau alta opinie de origine nationala sau sociala; avere, nastere etc.)

• Orice fiinta umana are dreptul la viata, la libertate si la securitatea persoanei sale.
• Nimeni nuu va fi tinut in sclavie, nici in sevitute
• Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, imumane sau degradante.
• Toti oamenii sunt egali in fata legii si au, fara nici o deosebire, dreptul la protectia legii.
• Nimeni nu trebuie sa fie arestat, detinut sau exilat in mod arbitrar

• Orice persoana are dreptul de a fi audiata in mod echitabil si public de catre un tribunal independent si impartial care va hotara sa fie asupra drepturilor si obligatiilor sale, fie asupra temeiniciei oricarei acuzari in material penala indreptata inmpotriva sa
• Orice persoana acuzata de comiterea unui act cu character penal are dreptul sa fie presupusa nevinovata pana cand vinovatia sa va fi stabilii in mod legal in cursul unui process public

• Orice persoana are dreptul de a circula in mod liber si de a-si allege resedinta in interiorul granitelor unui stat.
• Orice persoana are dreptul la o cetatenie
• Cu incepere de la implinirea varstei legale barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, religia sau nationalitatea au dreptul de a se casatorii si de ai intemeia o familie
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.