Drepturile omului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

Spre deosebire de celelalte jurisdictii internationale, Curtea prezinta o natura aparte prin rolul pe care il au in cadrul litigiilor particularii, persoane fizice, precum si prin faptul ca ea este competenta de plin drept in cazurile specificate in trate, fara ca statele sa mai fie nevoite sa accepte aceasta competenta, iar hotararile pronuntate de ea sunt obligatorii si executorii pentru partile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile omului

Spre deosebire de celelalte jurisdictii internationale, Curtea prezinta o natura aparte prin rolul pe care il au in cadrul litigiilor particularii, persoane fizice, precum si prin faptul ca ea este competenta de plin drept in cazurile specificate in trate, fara ca statele sa mai fie nevoite sa accepte aceasta competenta, iar hotararile pronuntate de ea sunt obligatorii si executorii pentru partile litigante .

Se apreciaza de unii specialisti , ca exista o relatie de feed-back intre Curte si instantele nationale, si nu doar una de subordonare, deoarece pentru a-si realiza misiunea integratoare, Curtea are nevoie de sustinerea si cooperarea jurisdictiilor Statelor Membre. Astfel, retinandu-se suprematia dreptului comunitar, totusi, exista situatii in care aplicarea acestuia poate fi ingreunata datorita neclaritatii normelor sale.

Pentru a remedia acest aspect, a fost instituita procedura prevazuta de dispozitiile art. 234 (fostul art. 177) din Tratatul de la Roma, potrivit careia un proces aflat pe rolul unei instante nationale poate fi suspendat, iar acea instanta poate adresa Curtii intrebari cu privire la interpretarea normelor comunitare. Aceasta procedura a fost numita a "chestiunilor prealabile", fapt ce asigura interpretarea si aplicarea unitara a dreptului comunitar .

Cu privire la raportul dintre Curte si jurisdictiile nationale, presedintele acesteia (al Curtii), dl. Carlos Iglesias aprecia: "Curtea Europeana de Justitie nu este in centrul spatiului judiciar european, caci acest spatiu concentreaza in primul rand tribunalele nationale", dar arata totodata, ca in masura in care spatiul european concentreaza conventii si acte juridice, Curtea este competenta sa le interpreteze prin prisma chestiunilor preliminare ce-i sunt supuse spre analiza de catre statele si instantele uniunii.

"Astazi, acest spatiu european nu cuprinde, de exemplu, aspecte privind dreptul de azil sau un drept penal european . Ar fi prea mult. In schimb, exista un element al spatiului juridic european asupra caruia Curtea s-a pronuntat deja, care este Conventia de la Bruxelles din 1968 asupra recunoasterii si executarii hotararilor sale in materie civila si comerciala, in special asupra executarii contractelor. In acest domeniu, Curtea a pronuntat deja 80 de decizii."

Daca ar fi sa definim natura juridica a acestei instante putem spune, fara a gresi ca aceasta este "organul jurisdictional al unei ordini juridice independente nemaintalnite in cadrul dreptului statal sau international public" . Definirea naturii juridice a acestei instante se loveste de aceleasi probleme si are in final aceleasi argumente pentru care s-a considerat ca natura juridica a Uniunii europene este una de sine statatoare, neputand fi inclusa in ordinea juridica instituita de dreptul international public.

Tribunalul este o noua instanta infiintata prin Decizia din 02.11.2004 a Consiliului Uniunii Europene, in conformitate cu atributiile conferite acestei institutii de dispozitiile art. 224a din Tratatul C.E. si art. 140b din Tratatul C.E.E.A. (sau EURATOM).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.