Drepturile morale

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.81

nivel: Facultate

Drepturile patrimoniale sunt prevazute tot limitativ.
Conform art. 12: " Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii". Altii = terti.
Aceasta este prima faza in legatura cu drepturile patrimoniale. Mai intai se recunoaste dreptul patrimonial al autorului. A[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile morale

Drepturile patrimoniale sunt prevazute tot limitativ.
Conform art. 12: " Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii". Altii = terti.
Aceasta este prima faza in legatura cu drepturile patrimoniale. Mai intai se recunoaste dreptul patrimonial al autorului. Autorul este acela care hotaraste daca va fi utilizata opera sa, in ce mod si cand va fi utilizata si tot el consemneaza daca aceasta utilizare va fi facuta de catre terti.

Aceasta inseamna ca el poate decide ca aceasta opera sa nu fie utilizata niciodata sau sa fie utilizata doar de el.
A doua etapa - art. 13, distincte fata de cele de dinainte! Daca autorul si-a exercitat dreptul prevazut la art. 12, dreptul de a decide ca opera lui sa fie utilizata si a consimtit sa o utilizeze si altii, aceasta inseamna ca s-a ajuns la utilizare. Doar in aceasta ipoteza se aplica art. 13:"Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:

Dreptul de distribuire se epuizeaza o data cu prima vanzare sau cu primul transfer de drept de proprietate asupra originalului ori a copiilor unei opere, pe piata interna, de catre titularul de drepturi sau cu consimtamantul acestuia".Art. 15:
"(1) Se considera comunicare publica orice comunicare a unei opere, realizata direct sau prin orice mijloace tehnice, facuta intr-un loc deschis publicului sau in orice loc in care se aduna un numar de persoane care depaseste cercul normal al membrilor unei familii si al cunostintelor acesteia,

inclusiv reprezentarea scenica, recitarea sau orice alta modalitate publica de executie ori de prezentare directa a operei, expunerea publica a operelor de arta plastica, de arta aplicata, fotografica si de arhitectura, proiectia publica a operelor cinematografice si a altor opere audiovizuale, inclusiv a operelor de arta digitala, prezentarea intr-un loc public, prin intermediul inregistrarilor sonore sau audiovizuale, precum si prezentarea intr-un loc public, prin intermediul oricaror mijloace, a unei opere radiodifuzate.

De asemenea, se considera publica orice comunicare a unei opere, prin mijloace cu fir sau fara fir, realizata prin punerea la dispozitie publicului, inclusiv prin internet sau alte retele de calculatoare, astfel incat oricare dintre membrii publicului sa poata avea acces la aceasta din orice loc sau in orice moment ales in mod individual".
Din art. 13, pct. f) coroborat cu art. 15, alin. (1) rezulta ca se recunoaste dreptul autorului de a autoriza sau de a interzice publicarea, dar el nu-si va putea utiliza acest drept cand este vorba de utilizarea operei intr-un cadru familial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.