Drepturile de proprietate si relatia de agentura

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta problema nu s-ar ivi daca fiecarei persoane i s-ar putea atribui fara nici un cost cate un produs identificabil si ca urmare, numai atunci va fi posibila existenta unui contract care recompenseaza performanta. Insa in cazul "echipei de productie" exista un singur produs final, este realizat prin cooperarea simultana a tuturor membrilor echipei, iar contributia individuala a fiecarui m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile de proprietate si relatia de agentura

Aceasta problema nu s-ar ivi daca fiecarei persoane i s-ar putea atribui fara nici un cost cate un produs identificabil si ca urmare, numai atunci va fi posibila existenta unui contract care recompenseaza performanta. Insa in cazul "echipei de productie" exista un singur produs final, este realizat prin cooperarea simultana a tuturor membrilor echipei, iar contributia individuala a fiecarui membru nu poate fi identificata in mod separat. In cadrul echipei de productie apare problema "hazardului moral", care trebuie inlaturata daca se doreste obtinerea unor avantaje potentiale.

O "solutie" la aceasta problema ar putea fi numirea "unui supraveghetor" (monitor) care sa controleze activitatea membrilor individuali ai echipei si care sa verifice daca efortul lor este satisfacator. Insa, pentru ca aceasta solutie sa fie viabila, este esential ca efortul echipei sa fie observabil, lucru care nu este intotdeauna posibil. Spre exemplu, supravegherea activitatii membrilor echipei in vederea indeplinirii sarcinilor asumate de acestia prin contract in mod corespunzator, nu este foarte costisitoare, in cazul coordonarii unor operatii "manuale" destul de simple.

In schimb, atunci cand procesul muncii este complex, supravegherea individuala a membrilor echipei nu mai este posibila pentru ca supraveghetorul nu este capabil sa aprecieze daca actiunile realizate de o persoana individuala sunt sau nu sunt in interesul echipei luata ca intreg.Daca, totusi, supraveghetorul ar fi capabil sa observe efortul individual al membrilor echipei, ramane insa problema asigurarii stimulentelor necesare pentru a-l mobiliza pe supraveghetor sa controleze echipa.

In cazul in care, supraveghetorul nu este decat un alt membru al echipei, iar activitatea sa este de a controla daca toti ceilalti membrii isi indeplinesc angajamentele contractuale, atunci acesta va avea tot interesul sa se sustraga ca oricine altcineva. In functie de clauzele contractuale fiecare membru al echipei primeste un salariu pentru munca depusa, iar supraveghetorul va primi suma ramasa dupa efectuarea platilor salariale catre toti membrii echipei. Ca urmare, supraveghetorul devine un pretendent la profit, si deci nu trebuie sa aiba adversitate fata de risc, dimpotriva, el trebuie sa fie neutru la risc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.