Drepturile copiilor

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Gimnaziu

Desi majoritatea drepturilor copilului sunt lucruri de bun-simt si orice parinte ar trebui sa se preocupe de respectarea acestor drepturi, nu intotdeauna se intampla intocmai. Din motive diverse, unii adulti nu stiu sau uita care sunt conditiile necesare pentru ca un copil sa creasca in conditii normale. Acestora, societatea, prin lege, le reaminteste ca un copil are dreptul de a fi protejat impot[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile copiilor

Desi majoritatea drepturilor copilului sunt lucruri de bun-simt si orice parinte ar trebui sa se preocupe de respectarea acestor drepturi, nu intotdeauna se intampla intocmai. Din motive diverse, unii adulti nu stiu sau uita care sunt conditiile necesare pentru ca un copil sa creasca in conditii normale. Acestora, societatea, prin lege, le reaminteste ca un copil are dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, neglijenta, abuz sau rele-tratamente. Atmosfera in care trebuie sa fie crescut trebuie sa fie plina de afectiune si de securitate materiala si morala. Totodata, are dreptul la protectie impotriva oricarei forme de exploatare si nu poate fi constrans sa efectueze munci care i-ar putea dauna sanatatii fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.

Unul dintre cele mai importante drepturi ale copilului este acela de a creste alaturi de parintii sai. Pentru cei mai multi dintre copii, faptul ca sunt crescuti de parinti este suficient pentru a beneficia de celelalte drepturi. Orice parinte care-si iubeste copiii se va ingriji de sanatatea si securitatea acestora, de asigurarea unui climat propice dezvoltarii, din care nu lipseste accesul la educatie, la vacante, precum si la perioade de relaxare. Cu siguranta acesti parinti se vor asigura si ca odraslele lor au parte de o viata demna, iar furnizarea hranei de zi cu zi, precum si oferirea unui acoperis deasupra capului sunt chestiuni care nu pot fi puse la indoiala.

Un alt drept al copilului foarte important, care daca este respectat va marca pozitiv viata acestuia, este dreptul la instruire. Copilul are dreptul de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale. Dar acest drept trebuie sa tina cont de dreptul copilului la odihna si vacanta. In acelasi timp, copilul nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradande, indiferent de motivul care ar putea fi invocat. Din aceeasi categorie de drepturi face parte si dreptul copilui la viata intima, privata si familiala, fiind interzise orice actiuni care ar putea afecta imaginea publica a copilului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.