Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.89

nivel: Facultate

Un moment important il constituie semnarea in 1986 a Actului Unic European (AUE). Principalul scop al acestui document a fost eliminarea ultimilor bariere in calea crearii Pietei unice pana la 31 decembrie 1992. AUE a reglementat circulatia libera a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor, a platilor si a persoanelor, pe tot cuprinsul Comunitatilor. La 7 februarie 1992, a fost semnat la Maastric[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

Un moment important il constituie semnarea in 1986 a Actului Unic European (AUE). Principalul scop al acestui document a fost eliminarea ultimilor bariere in calea crearii Pietei unice pana la 31 decembrie 1992. AUE a reglementat circulatia libera a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor, a platilor si a persoanelor, pe tot cuprinsul Comunitatilor. La 7 februarie 1992, a fost semnat la Maastricht, Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE). Prin ratificarea sa, la sfarsitul anului 1993, de catre toate statele membre ale Comunitatii Europene (numita de acum oficial Uniunea Europeana), s-a deschis drumul realizarii, in etape, atat a unei uniuni politice, cat si a unei uniuni economice si monetare, constituind, fara indoiala, un reper fundamental in istoria civilizatiei europene.

Prin Tratatul de la Amsterdam, Uniunea Europeana cunoaste, intr-o anumita masura, unele transformari. Ii sunt incredintate noi sarcini, rolul cetateanului este accentuat, iar caracterul democratic al institutiilor este consolidat. Tratatul de la Amsterdam se prezinta ca o revizuire a Tratatelor institutive, desi acestea au fost modificate prin Tratatul de la Maastricht; Tratatul de la Nisa este un Tratat care modifica Tratatul privind Uniunea Europeana, tratatele de instituire a Comunitatilor Europene precum si anumite acte conexe, pregatind prin reformele sale structura institutionala a UE pentru extinderea prin aderarea a noi state; pe 18 iulie 2003, proiectul final al Tratatului de instituire a unei Constitutii pentru Europa a fost publicat in Praesidiumul Conventiei pentru Viitorul Europei.

2.NOTIUNI GENERALE PRIVIND DREPTURILE CETATENILOR EUROPENI
Popoarele Europei , au stabilit o uniune tot mai stransa intre ele si ca urmare au hotarat sa aiba un viitor pasnic bazat pe valori comune.
Constienta de patrimoniul sau spiritual si moral, Uniunea Europeana se intemeiaza pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, libertatii, egalitatii si solidaritatii.Uniunea se sprijina pe principiul statului de drept. Totodata Uniunea situeaza persoana in centrul actiunii sale instituind cetatenia Uniunii si creand un spatiu de libertate, de securitate si de justitie.

Tot ea contribuie la pastrarea si dezvoltarea acestor valori comune respectand diversitatea culturilor si traditiilor popoarelor Europei, precum si a identitatii nationale a statelor membre si a organizatiilor puterilor publice la nivel national, regional si local. Uniunea cauta sa promoveze o dezvoltare echilibrata si durabila si asigura libera circulatie a persoanelor, marfurilor, serviciilor si a capitalurilor, precum si libertatea de stabilire.In acest scop, este necesar ca evidentiindu-le printr-o Carta sa fie intarita protectia drepturilor fundamentale in spiritul evolutiei societatii, al progresului social si a dezvoltarilor stiintifice si tehnologice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.