Drepturile Copilului

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.18

nivel: Facultate

Drepturile Copilului
Dreptul copilului la viata
Dreptul copilului la viata a fost stipulat de catre Conventia Natiunilor Unite. El nu este doar un drept, ci o adevarata lege juridica pentru parintii de pretutindeni ; si, bineinteles este o lege a bisericii, a lui Dumnezeu, ca orice fiinta de pe pamant are dreptul la viata.

Drepturile Copilului
In toate colturil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drepturile Copilului

Drepturile Copilului
Dreptul copilului la viata
Dreptul copilului la viata a fost stipulat de catre Conventia Natiunilor Unite. El nu este doar un drept, ci o adevarata lege juridica pentru parintii de pretutindeni ; si, bineinteles este o lege a bisericii, a lui Dumnezeu, ca orice fiinta de pe pamant are dreptul la viata.

Drepturile Copilului
In toate colturile lumii se intalnesc abateri de la acest drept. Noi o sa ne oprim decat la tara noastra, Romania. Sunt multe cazuri de abandon in patria noastra. Cele mai multe cazuri se intalnesc la o comunitate care s-a stabilit de timpuriu in Romania, anume rommii. Cei care fac acest lucru nesabuit folosesc ca alibi in majoritatea cazurilor faptul ca nu au o situatie financiara acceptabila pentru a mai intretine si un copil.

Drepturile Copilului
Asta asa este! Traiul in Romania este foarte greu, mai ales daca venitul familiar este cel minim si mai trebuiesc intretinuti si copiii. Nimeni nu poate sa afirme contrariul. Dar te intrebi, oare in ce secol traim ?! suntem in secolulu XXI. Anticonceptionalele s-au invent cam de multisor si sunt destule si accesibile pentru toti oamenii.

Mai rar intalnim cazuri in care o persoana de nationalitate romana sa fie in stare de acest lucru. Dar nu sunt inexistente.
Alt motiv datorita caruia anumiti parinti denaturati- caci altfel nu pot fi numiti- sunt bolile psihice. Si totusi, cum am mai spus si mai sus, acesta nu poate fi luat ca un alibi. Intr-adevar, intr-un proces juridic acest « impediment »pentru a-ti creste copilul este luat in calcul. Dar daca exista aceste dificultati psihice- pe care este imposibil ca tatal sa nu le fi obsevat- de ce le este permisa aducerea pe lume a pruncului ?

Dar asta e ! Din pacate traim intr-o tara inca neajunsa la civilizatia total - lucru care poate fi vazut oriunde.Speram ca toate acestea sa dispara si sa devina decat triste amintiri! Pentru ca acest lucru sa devina realitate, toti oamenii de pe pamant trebuie sa lupte impotriva mortalitatii infantile !
Dreptul copilului la recreere si joc
Dreptul copilului la recreere si joc a fost stipulat de catre Conventia Natiunilor unite. Ca toate celelalte drepturi si acesta este foarte important. Cand spui ‘recreere si joc’, mintea in primul rand se gandeste la relaxarea fizica sau la felul cum copiii isi ocupa aproape tot timpul. Dar aceste doua lucruri sunt mult mai importante de atat. Jocul ajuta copilul sa se destinda si sa se relaxeze nu numai fizic, ci si moral.

Iar organismul unui copil cere si el aceasta recreere. Este un lucru normal si chiar vital pentru o mica fiinta.
Nimic nu este mai placut pentru un copil decat sa se joace. Dar dupa o zi grea si agitata, chiar si unui adult ii prieste o clipa de recreere. Orice copil are dreptul la joc, odihna, recreere si la activitati cultural-artistice potrivite varstei sale.

Dreptul copilului de a-si exprima opinia
Acest drept a fost instaurat de catre Conventia Natiunilor Unite intre drepturile copilului. Dreptul la exprimarea propiilor opinii, libertatea de gandire, constiinta si religie trebuie garantat oricarui copil.

Sunt multe cazuri in care acest drept este repectat, dar si multe in care el este incalcat. O sa incep cu unul dintre ele si va las pe dumneavoastra, draga cititorule, sa decizi in ce parte se inclina.
La divortul parintilor, legea spune ca minorii peste 14ani au dreptul sa decida cu care dintre parinti doreste sa locuiasca de-acum inainte, luandu-se in calcul mai intai interesul superior al minorului. Dar daca copilul acela a trait alaturi de amandoi timp de 14 ani, cum ar putea renunta sa locuiasca cu unul dintre cei doi, in favoarea celuilalt. Cum ar putea acel copil sa decida?

Acum, revenind la problema noastra, daca stai sa te gandesti din punct de vedere legal, dreptul copilului este in totalitate respectat. Dar pe de alta parte, nu ar fi mai bine ca decizia aceasta sa fie luata inca de acasa, astfel inact cei doi parintisa incerce sa-i explice copilului toate conditiile si posibilitatile intr-o maniera civilizata si nu „tragand”copilul fiecare in favoarea sa.

Acum sa vedem un caz in care dreptul copilului de a-si exprima opinia este incalcat. Toata lumea a intalnit acest caz, fie ca cel care l-a incalcat, fie cel care a avut de suferit de pe urma incalcarii dreptului sau un simplu spectator.

Fratele tau mai mare a venit cu doua ore mai tarziu decat trebuia sa fie acasa. Mama ta l-a asteptat pana tarziu suparata. Ce gandesti? „Sigur o sa-l pedepseasca rau!” Vine si fratele tau. Mama ta nu-i reproseaza nimic, chiar il invita la masa pe „scumpul fiu”. A doua zi, tu intarzii 5minute de la scoala deoarece profesoara nu ti-a dat drumul mai devreme. Mama ta iti tine predica o ora. Tu, cunoscand povestea de ieri, doresti sa afli de ce fratele tau a fost mai privigeliat decat tine. Ce raspuns primesti? „Nu te intereseaza pe tine?! Nu ai nici un drept sa vorbesti!”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.