Dreptul transporturilor

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.98

nivel: Facultate

Carausul - este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte sau sa faca sa se transporte un obiect oarecare. Denumirea de caraus este data in doua acceptiuni: prima - de intreprindere de transport care isi asuma obligatia de a executa deplasarea de bunuri sau persoane in nume propriu: a doua - de intreprindere care face sa se transporte marfuri sau persoane, se refera a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul transporturilor

Carausul - este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte sau sa faca sa se transporte un obiect oarecare. Denumirea de caraus este data in doua acceptiuni: prima - de intreprindere de transport care isi asuma obligatia de a executa deplasarea de bunuri sau persoane in nume propriu: a doua - de intreprindere care face sa se transporte marfuri sau persoane, se refera atat la marfurile succesive si la asa zisii comisionari. Comisionarul este considerat ca fiind un intermediar care se interpune intre proprietarul sau posesorul marfurilor si transportator, in temeiul contractului de expeditie.

Contractul de expeditie imbraca forma unui contract de comision sau forma unui contract de mandat. In baza contractului de expeditie, comisionarul - expeditor se obliga, in schimbul unui comision sa incheie in nume propriu dar pe seama comitentului unul sau mai multe contracte de transport, si sa efectueze anumite operatii materiale specifice transportului de marfuri.
Calatorul - intervine ca parte in contractul de transport de persoane. Calitatea sa de profesionist sau neprofesionist nu intereseaza sub nici o forma deoarece acesta nu influenteaza natura raporturilor juridice in contractul de transport de persoane.

Expeditorul - poate fi orice persoane fizice sau juridice ale carei interese se refera la incheierea unui contract de transport de marfuri si bagaje. Expeditorul la data incheierii contractului de transport detine facultatea sa nominalizeze in documentul de transport persoana beneficiaruluirespectiv persoana careia ii va fi eliberata marfa la capatul calatoriei. Pot avea calitatea de expeditor persoanele juridice de drept public si privat .

Destinatarul - este aceea persoana fizica sau juridica careia transportatorul ii va elibera marfa la locul stipulat in contract. In ceea ce priveste pozitia destinatarului in contractul de transport se poate afirma ca desii nu participa efectiv la incheierea contractului de transport, dobandeste anumite drepturi si obligatii decurgand din contractul incheiat anterior intre expeditor si caraus devenind un asa zis tert beneficiar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.