Dreptul transporturilor

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.76

nivel: Facultate

Expeditorul - poate fi orice persoane fizice sau juridice ale carei interese se refera la incheierea unui contract de transport de marfuri si bagaje. Expeditorul la data incheierii contractului de transport detine facultatea sa nominalizeze in documentul de transport persoana beneficiaruluirespectiv persoana careia ii va fi eliberata marfa la capatul calatoriei. Pot avea calitatea de expeditor per[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul transporturilor

Expeditorul - poate fi orice persoane fizice sau juridice ale carei interese se refera la incheierea unui contract de transport de marfuri si bagaje. Expeditorul la data incheierii contractului de transport detine facultatea sa nominalizeze in documentul de transport persoana beneficiaruluirespectiv persoana careia ii va fi eliberata marfa la capatul calatoriei. Pot avea calitatea de expeditor persoanele juridice de drept public si privat .

Destinatarul - este aceea persoana fizica sau juridica careia transportatorul ii va elibera marfa la locul stipulat in contract. In ceea ce priveste pozitia destinatarului in contractul de transport se poate afirma ca desii nu participa efectiv la incheierea contractului de transport, dobandeste anumite drepturi si obligatii decurgand din contractul incheiat anterior intre expeditor si caraus devenind un asa zis tert beneficiar.

Capacitatea partilor contractante - se refera la aptitudinea de a avea capacitate deplina de exercitu, adica de a exercita drepturile si obligatiile prin acte juridice incheiate in nume propriu. Alaturi de conditia capacitatii carausului si numai acestuia I se impune calitatea de comerciant in conditiile codului comercial. Prin comerciant se intelege aceea persoana fizica sau juridica care savarseste in nume propriu si in baza specializarii sale fapte de comert.

b) Consimtamantul - reprezinta manifestarea de vointa a hotararii de a incheia contractul de transport, consimtamant care trebuiesa indeplineasca anumite conditii: sa provina de la o persoana cu discernamant, sa fie exteriorizat cu intentia de a produce efecte juridice , sa nu fie alterat de vreun viciu. Obiectul - consta in obligatiile la care se indatoreaza partile. In contractul de transport principala obligatie a unitatii de transport este de a transporta marfa, pasagerii sau bagajele, iar pt expeditor ori pasager, obligatia de plata a tarifului de transport.

Si obiectul material al prestatiei carausului trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa existe, sa fie determinat sau determinabil, sa se afle in circuitul civil, sa fie posibil, sa fie licit. Cauza - se refera la scopul in vederea caruia s-a incheiat contractul de transport. Pt caraus - obtinerea pretului transportului in care este inclus profitul sau, iar pt expeditor - deplasarea in spatiu a marfurilor, bagajelor conform unor interese.

Conditiile de forma - fiind un contract consensual acesta se incheie prin simplul acord de vointa a partilor, insa dovada existentei lui se face printr-un inscris, denumit document de transport sau scrisoare de trasura, bilet sau legitimatie de calatorie. Fiin un contract real nu se incheie valabil decat prin predarea efectiva a marfurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.