Dreptul social

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.91

nivel: Facultate

Structura sociala se refera la modul de alcatuire al realitatii sociale, la modul in care elementele sistemului social se ordoneaza si se ierarhizeaza, la relatiile sociale esentiale ce se stabilesc intre aceste elemente. Structura sociala este un ansamblu ce cuprinde o multitudine de elemente (pozitii sociale, grupuri, paturi si clase sociale, institutii sociale) ce poseda miscari de transformare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul social

Structura sociala se refera la modul de alcatuire al realitatii sociale, la modul in care elementele sistemului social se ordoneaza si se ierarhizeaza, la relatiile sociale esentiale ce se stabilesc intre aceste elemente. Structura sociala este un ansamblu ce cuprinde o multitudine de elemente (pozitii sociale, grupuri, paturi si clase sociale, institutii sociale) ce poseda miscari de transformare si autoreglaj.

Structura sociale se refera la modul de alcatuire al sistemului social.
Societatea este alcatuita din structuri variate, urmare a specificitatii fiecarei componente. Cunoasterea proceselor sociale vizeaza, de fapt, studiul structurilor sociale. Termenul de structura provine din latina, din verbul "struer", cu sensul de a constui. In stiinta, conceptul de structura este definit ca parti componente ale unui obiect, fiinte, conceptii, etc. Structura sociala este un element al sistemului social.

Ea este un ansamblu al relatiilor sociale si inglobeaza totalitatea raporturilor caracteristice diverselor forme de convietuire sociala. Structura sociala cuprinde relatii sociale repetate si stabile intre componentii unui sistem social. Datorita existentei structurilor sociale, viata umana si sociala capata caracterul de regularitate si organizare. Orice societate nu poate fiinta decat daca dispune de structuri, adica de elemente de durabilitate, in temeiul carora sa se desfasoare viata sociala. Insasi convietuirea oamenilor intr-un anumit spatiu si intr-o anumita epoca este determinata de structuri sociale.

O trasatura distinctiva a structurii sociale o constituie convietuirea, intr-o anumita forma, a unui numar de oameni. Exista si alte moduri de grupare care nu cunosc relatii de convietuire intre oameni, insa ele functioneaza ca urmare a participarii membrilor lor la realizare unui scop.Structura sociala este un subsistem in care, pe orizontala, se situeaza familia, satul, orasul, natiunea, iar pe verticala, gruparile clasiale, de stratificare,

ocupationale, generatii, sexe, varste, nivel de instructie scolar. Structurile sociale sunt colective de indivizi care actioneaza in anumite moduri percepute ca o convietuire. In raport de relatiile de convietuire, oamenii sunt grupati pe diferite niveluri ale societatii, rezultand astfel stratificarile sociale, profesionale, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.